Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

ŠTO ĆE MARIĆ REĆI NA OVO? ‘Za radnika koji zarađuje 6000 kuna, plaća bi bila oko 500 kuna veća’

Autor: Dnevno.hr /M.P.

Povećat će vam se neoporezivi dio plaće, smanjit će se najniža stopa poreza na doprinos, imat ćete više novca za dar djetetu te prigodnu nagradu…

Ne radi se o planu Vlade, već poreznoj reformi koju je predstavila Hrvatska udruga poslodavaca.

Predsjednik HUP-a Mihael Furjan je pojasnio detalje:

“Za radnika koji zarađuje nekih 6 i nešto tisuća kuna, plaća bi bila za oko 500 kuna veća. Ako govorimo o poreznom rasterećenju, paket je težak oko 2 milijarde kuna. Za one koji imaju minimalnu plaću, porez bi bio oko 200 kuna”, istaknuo je Furjan.

Prijedlog predstavili ministru Mariću

Kaže, o tome je razgovarao s ministrom financija Zdravkom Marićem kojem su po prvi put predstavili prijedlog.

“Oni će izmjeriti efekte toga što to znači za državni proračun. Nije tu ništa obećao. On je spomenuo da je Vlada već nekoliko puta radila porezno rasterećenje, što i jest istina. U međuvremenu smo imali COVID, rat, inflaciju. Imamo nevjerojatan skok rasta cijena energenata za naše prilike”, rekao je Furjan u Dnevniku Nove TV.

Građevinarstvo u ozbiljnom problemu

Kako kaže, vjeruje da će se u sljedećem paketu mjera ići u rasterećenje poreza na dohodak. “To je direktna pomoć ljudima. Olakšat će situaciju i konkurentnost poduzećima”, rekao je, dodavši da se Marić još nije izjašnjavao.




Komentirao je i stanje u građevinarstvu koje je u ozbiljnom problemu zbog poskupljenja materijala, u tom sektoru zaposleno je više od 100 tisuća ljudi, a ugovori se sklapaju dvije godine unaprijed te su sklopljeni po cijenama iz 2020.

“Sada riskiramo sve ugovore koji su sklopljeni u prethodnom razdoblju. Ako Vlada nešto hitno ne napravi, moguće je zatvaranje gradilišta”, zaključio je Furjan.




Autor:Dnevno.hr /M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.