fbpx
Foto: Jakov Prkic / Cropix

ŠTO ĆE HRVATI JESTI KAD NESTANE SVINJETINE? Police trgovina zjape prazne: ‘Pa sutra ćemo možda imati rat’

Autor: Dnevno.hr

Predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača Ana Knežević upozorila je sinoć u HRT-ovoj emisiji Otvoreno na nestašicu mjerom zahvaćenog svinjskog mesa, dok je Mirko Budimir, potpredsjednik izvršnog odbora Udruga trgovine HUP-a, rekao da su nestašice zasad djelomične, ali da će doći do stvarnih potraje li mjera dugoročno. Savjetnik ministra gospodarstva Jurica Lovrinčević rekao je pak da “nitko ne razmišlja da će ovo biti dugoročne mjere”, dok je predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja Krešimir Kuterovac upozorio da je cijena hrvatskih svinja najniža u Europi te da im proizvodnja pada.

Predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača Ana Knežević rekla je da ograničenje cijena potrošačima puno pomaže jer se radi o devet artikala koji se najčešće kupuju upozorivši da od stupanja odluke na snagu nekih od njih ima znatno manje ili ih uopće nema.

“Potrošači se žale da svinjetine, lopatice s kostima i bez kosti ima jako malo ili je nema”, rekla je Knežević.


Potpredsjednik izvršnog odbora Udruga trgovine HUP-a Mirko Budimir je rekao da će dugoročno doći do stvarnih nestašica, a da je to sada reducirano.

“Naše narudžbe, koje mi šaljemo proizvođačima, ne isporučuju se u stopostotnom obimu i to je djelomična nestašica u kratkom roku. Ako dugoročno potraju ove mjere, bojim se da će doći do stvarnih nestašica i da nećemo imati pojedinih artikala iz ovih paketa mjera”, rekao je Budimir.

Predložio je da Vlada umjesto da pomaže svima, pomogne samo onima kojima je pomoć najviše potrebna.

Kao moguće rješenje predložio je direktnu pomoć ugroženim građanima, za razliku od ovih mjera kojima se, kako je rekao, pomaže svima – i onima kojima treba, i onima kojima ne treba.

‘Ne treba se miješati u slobodu tržišta’

Budimir je također rekao da miješanje u slobodu tržišta nije dobro te da trgovci to ne mogu pozdravit dodavši da su ipak svjesni situacije u kojoj se nalazimo pa su odluku Vlade prihvatili i provode je, iako bi mogla biti bolja.

“Mi trgovci na neki način smo prisiljeni da imamo neplanirane gubitke, što znači da smo prisiljeni prodavati robu ispod cijena po kojoj smo je nabavili”, rekao je Budimir.
Savjetnik ministra gospodarstva Jurica Lovrinčević rekao je da je Ministarstvo zadovoljno mjerama i njihovim provođenjem kao i da će nakon najavljenog razdoblja ograničavanja oko Nove godine vidjeti kakva je situacija na svjetskom tržištu i Hrvatskoj pa odlučiti što dalje.

“Inflacija je učinila svoje i morali smo reagirati”, poručio je.

Predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja Krešimir Kuterovac rekao je da je cijena hrvatskih svinja danas najniža u Europi, 15 posto niže u odnosu na Njemačku, a 26 posto u odnosu na Španjolsku.
Rekao je da postoji fama da moramo imati jeftinu hranu.

“Jeftinu hranu ćemo imati kad se građani vrate na selo i počnu si je sami proizvoditi. I onda ćete imati realnu cijenu”, rekao je Kuterovac.

Kuterovac je također poručio da je hrana nacionalni strateški interes.

“Pogledajte što se događa u svijetu. Pa sutra ćemo imati rat možda, dodao je.

Lovrinčević je rekao da se radi o mjerama solidarnosti za građane te da je ideja bila da trgovci i proizvođači podjednako podnesu teret.

“Mislim da smo napravili kompromis oko cijena koje mogu funkcionirati, naravno, jedno kraće vrijeme. Nitko ne razmišlja da će ovo biti dugoročne mjere”, poručio je.

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.