Foto: Guliver Image/Ilustracija

Što bi kupci sada trebali napraviti. Stručnjaci upozorili: ‘Ne kupujte ove proizvode u trgovinama’

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Iako trgovački lanci poput Aldija, Lidla, Kauflanda nude raznovrstan asortiman proizvoda tijekom cijele godine, no stručnjaci upozoravaju na potencijalne probleme povezane s kupovinom voća i povrća izvan sezone, piše Fenix magazin.

Foto: Unsplash

Iako je širok izbor dostupan tijekom cijele godine, postavlja se pitanje ekoloških i zdravstvenih implikacija. Stručnjaci naglašavaju da bi kupci trebali izbjegavati kupovinu voća i povrća koje nije u sezoni, jer može imati smanjen sadržaj hranjivih tvari i biti uzgojeno u neprikladnim uvjetima.

Unaprijed proučite podrijetlo

Popis voća i povrća koje se ne preporučuje konzumirati izvan sezone uključuje grožđe, tikvice, krastavce, rajčice, zelenu salatu, jagode, maline, borovnice, i druge. Ovi proizvodi, iako izvan sezone, često su dostupni na policama supermarketa poput Aldija i Lidla.

Stručnjaci ističu da je važno da kupci unaprijed prouče podrijetlo voća i povrća koje kupuju. Primjerice, informacije o tome dolaze li jagode iz staklenika u Nizozemskoj ili južne Španjolske mogu pomoći u donošenju informirane odluke.

Visoka razina pesticida

Još ozbiljniji problemi proizlaze iz upotrebe pesticida u EU i izvan nje. Kupci su pozvani na oprez pri kupnji uvezenih proizvoda iz Azije ili Južne Amerike zbog rizika od visoke razine pesticida.

Konzumiranje ove ribe radi čuda za vaše srce i mozak: Ali jedna skupina ljudi treba paziti
Primjerice, borovnice u Njemačkoj ne dolaze samo iz EU, već se uvoze iz Afrike i Južne Amerike. Stručnjaci upozoravaju da, iako se poštuju granične vrijednosti EU-a, one su postavljene iznimno visoko.

Kupci se potiču da budu svjesni podrijetla proizvoda i razmotre alternativne opcije, poput sezonskih proizvoda ili smrznutih alternativa, kako bi podržali zdravu i održivu kupovinu.
Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.