Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

STIŽU USKRSNICE! Nekima gotovina, nekima bonovi, nekima šunkica, a nekima… Šipak! EVO ŠTO SVE DOBIVAJU DRŽAVNE TVRTKE

Autor: Sanja Plješa

Dodatak na plaću uobičajena je pojava u državnim i javnim službama u Hrvatskoj.

S druge pak strane, radnici u privatnom sektoru moraju biti sretni da dobiju plaću, a kamoli da još očekuju kako će dobiti proljetni (Uskrsnicu) ili zimski (Božićnicu) poklon. Osim toga, radnici u privatnom sektoru uplaćuju poreze i prireze iz kojih oni u državnim i javnim službama dobivaju plaću.

I to nije sve! Ne samo da oni dobivaju dva puta godišnje te dodatke na plaću kako bi ih se nagradilo za blagdane već mirno odlaze na ljetni odmor jer dobivaju i regres.

Nekima je kriza, a nekima baš i nije

Zanimalo nas je tko će ove godine, u koronakrizi i kada većina privatnika ne radi, dobiti uskrsni poklon.

Poslali smo upit u nekoliko državnih i javnih institucija. Evo što su nam odgovorili.

Iz Fine su istaknuli kako su “povodom uskrsnih blagdana Finini zaposlenici dobili dar u naravi u visini neoporezivog iznosa od 600 kuna, kako je i određeno Fininim Kolektivnim ugovorom (čl. 85.)”.

Hrvatska radiotelevizija (HRT) će isplatiti Uskrsnicu u vidu primitka u naravi – bon  300 kuna po radniku  u skladu s Kolektivnim ugovorom za radnike/ce HRT-a.




U Pošti obilne nagrade

Sukladno važećem Kolektivnom ugovoru, Hrvatska pošta je pripremila i osigurala sredstva za isplatu jednokratne prigodne nagrade u iznosu 1.000 kuna za sve radnike. Prigodna nagrada bit će isplaćena 1. travnja.

Ove godine će djelatnici tvrtke Narodne novine d.d. dobiti uskrsnicu u iznosu od 600 kuna koja će im biti isplaćena u poklon bonovima.

“Sukladno članaku 91 . Temeljnog kolektivnog ugovora za radnike u trgovačkom društvu Zagrebački holding d.o.o., radniku će se za Uskrs dati dar u naravi u najvećem jednokratnom iznosu, čija vrijednost ne prelazi iznos na koji se prema propisima ne plaća porez. Konkretno, riječ je o bonu u vrijednosti od 600 kuna. O odabiru  ponuda odlučuju sindikalni povjerenici”, istaknuli su iz Zagrebačkog holdinga.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.