Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL/Ilustracija

STIŽU LI OTPUŠTANJA I KLJUČ U BRAVU? Vlada donosi dekret i ukida potpore zbog nedovoljno cijepljenih! LJUDI SU OGORČENI

Autor: Ivana Jurišić

Nakon 15 mjeseci pandemije hrvatske poduzetnike šokirala je najava Vlade o uvođenju dodatnog kriterija za potpore tvrtkama, gdje bi tvrtke s više od 70 posto cijepljenih dobile potpore za sve zaposlene, a one s manjim postocima proporcionalno broju onih s COVID-potvrdama. Malo je reći da su poduzetnici, osobito oni s malim i mikro poduzećima, ogorčeni ovom najavom.

“Za tvrtke poput moje koja broji dva zaposlenika, a od kojih je jedan cijepljen, a drugi ne, ovo znači otpuštanja i konačno ključ u bravu”, rekao nam je Tomica Drvar, vlasnik turističke agencije Svikoncerti iz Varaždina.

Ključ u bravu

“Vlada mora biti svjesna činjenica da naša tvrtka nije jedina takva. Turistička djelatnost je puna mikro tvrtki koje je u ovih 15 mjeseci na životu održala jedino potpora zaposlenima. Ako izostane ta potpora, to je naš kraj”, uvjeren je Tomica.

“Vlada se ponaša kao da svi oni koji se ne cijepe, to rade iz nekog hira ili iz nekih ideoloških razloga. A što je sa ljudima koji se ne mogu cijepiti iz zdravstvenih razloga kao i s onima koji su preboljeli COVID prije mjesec-dva i ne moraju se još cijepiti”, pita se Tomica.

“Lako je tvrtki koja ima 100 zaposlenih. Ako im se ne cijepi i 29 radnika oni će i dalje primiti potpore za zaposlene. Usporedimo to s malom tvrtkom od troje zaposlenih gdje samo jedan nije cijepljen. Taj jedan će nažalost odmah završiti na burzi rada, a tvrtka će možda u stečaj. Zar je to ono što ova Vlada želi”.

S Drvarom se slaže iz Branka Prišlić iz udruge Glas poduzetnika koja ističe da su nove mjere kojima će COVID potpore dobivati tvrtke s najmanje 70 posto cijepljenih zaposlenika, dok će oni s manje potpore dobivati proporcionalno broju cijepljenih zaposlenika, diskriminatorna i udar na male i srednje poduzetnike.

“Smatramo da se potpore ne smiju vezivati za cijepljenje, pogotovo ne samo u privatnom sektoru. Ako toliko žele povećati broj cijepljenih, pitamo se zašto ne postoji takvo pravilo za smanjenje plaće u javnom sektoru. Ne vidimo razlog zašto bi se trenirala strogoća na javnom sektoru. I dalje stojimo pri tome da svi imaju pravo na izbor, a ako Vlada želi povećati broj cijepljenih, treba poraditi na motivaciji i edukaciji”, uvjerena je Prišlić.




Najavom su ogorčeni i u Udruzi malih i srednjih poduzetnika koji predstavljaju većinu poduzetnika korisnika potpora za očuvanje radnih mjesta.

Poslodavcima uvjet koji ne mogu ispuniti

“Vlada ovakvu mjeru može donijeti uz podršku socijalnih partnera ili bez nje, a jučerašnja odluka nema podršku HUP-a u cjelini i od nje se kao Udruga malih i srednjih poduzetnika ograđujemo”, rekao nam je Igor Škrgatić, predsjednik Udruge malih i srednjih poduzetnika.

“Smeta nam što se iz jučerašnjih izjava Vlade moglo zaključiti da je HUP podržao mjere Vlade, ali mi kao Udruga malih i srednjih poduzetnika koja smo najveća granska udruga u HUP-u i okupljamo većinu poduzetnika koji su korisnici mjera za očuvanje potpore radnih mjesta se nikako ne slažemo sa vezivanjem procijepljenosti s potporama za očuvanje radnih mjesta. O koliko radnih mjesta je riječ, dovoljno govori činjenica da je od 108 tisuća tvrtki koje primaju potporu za zaposlene, njih više od 80 posto su mikro i mala poduzeća”, ogorčen je Škrgatić.




“Poslodavci ni na koji način nisu u mogućnosti natjerati svoje radnike na cijepljenje, niti bi takav potez bio zakonit, stoga se potpuno nepravedno pred poslodavce postavlja uvjet kojeg u startu ne mogu legalno ispuniti. Očekujemo novi sastanak s predstavnicima Vlade na kojemu će se uvažiti stavovi malih i srednjih poduzetnika koji čine većinu hrvatskoga gospodarstva i primarni su korisnici mjera za očuvanje radnih mjesta”, rekao nam je Škrgatić.

Kako će nove mjere utjecati na mikro i mala poduzeća pitali smo i Ivana Vidiša, državnog tajnika u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili njegov odgovor.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.