Foto: Francis Dean/Dean Pictures, Guliver Images

STIŽE NAM NOVO POSKUPLJENJE BITNE SKUPINE NAMIRNICA! U Engleskoj ih ograđuju alarmom za zaštitu od krađe: Čeka nas vrlo neugodna jesen

Autor: Lucija Brailo

Od poskupljenja koja poprimaju sve veće razmjere svima se već vrti u glavi, pogotovo na izlasku iz trgovine kada uspoređujemo iznos računa s onim što smo iznijeli u vrećici. Nažalost, kako stvari stoje, uskoro bismo mogli plaćati još i veće račune, pogotovo ako kupujemo mliječne proizvode.

U prvom naletu poskupljenja prošle godine već su mlijeko i mliječni proizvodi poskupili, posebno maslac.

Cijene svih mliječnih proizvoda u Engleskoj su prošle godine narasle za čak 13 posto te nastavljaju rasti toliko da sve više ljudi dolazi u iskušenje krađe, što je natjeralo velike trgovačke lance poput Sainsburyja, Coopa i Tesca da dodatno osiguraju mliječne proizvode protiv krađe, pa su oni sada smješteni na police uz dodatni alarm.

Dodatne zaštite protiv krađe na mliječnim proizvodima?

Iako njemački trgovci još nisu pribjegli takvim mjerama, njemački mediji pišu kako su, ako cijene nastave rasti, takve mjere osiguranja u velikim njemačkim trgovačkim lancima moguće.

Znajući da u Hrvatskoj posluje velik broj upravo njemačkih trgovačkih lanaca, takve bismo  promjene, po svemu sudeći, mogli vidjeti i u našim dućanima.

“Kod nas je slučaj da postavljanje dodatnih zaštita protiv krađe izaziva dodatne troškove. Upitno je tko je od trgovaca uopće dodatno opremljen jer za korištenje zaštite protiv krađe trgovine moraju biti opremljene zaštitnim antenama koje se aktiviraju i alarmiraju na te naljepnice koje služe za zaštitu, tako da mislim da je u Velikoj Britaniji to ipak nešto drugačije. Mislim da naši trgovci nisu u jednakoj poziciji kao oni, budući se ipak radi o nešto bogatijem tržištu i trgovcima”, rekao nam je Ivica Katavić, predsjednik sektora trgovine pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Porast troškova cijena proizvodnje

On navodi i da prema njegovim informacijama, opravdanje rasta cijena mliječnih proizvoda leži u porastu troškova cijena proizvodnje.




“Od troška radne snage, koja raste kao posljedica inflacije, troška ambalaže, goriva…Koliko je to opravdano, ne znam, jer nisam upoznat s njihovim kalkulacijama, no činjenica jest da su mlijeko i mliječni proizvodi na tržištu poskupjeli”, navodi.

Neugodno iznenađenje krajem ljeta očito nas očekuje, a tome u prilog idu i riječi direktora Udruge mliječne industrije za “Neue Osnabrücker Zeitung” koji je potvrdio da će se poskupljenja mliječnih proizvoda s duljim ugovornim rokovima dogoditi u nadolazećim tjednima i mjesecima te da bi stope povećanja od 20 posto mogle biti moguće.

“Međutim, to je stvar pregovora mljekara i trgovaca. Neki proizvođači maslaca naplaćuju više od tri eura za paketić od 250 grama”, rekao je Björn Börgermann.




‘Bilo bi sjajno da raste samo cijena mliječnih proizvoda’

Ističe se da vrhunci cijena mlijeka i maslaca još nisu dosegnuti, no dobra vijest u svemu jest da je cijena jestivog ulja dosegnula vrh te se očekuje njezin pad.

“Bilo bi sjajno da raste samo cijena mliječnih proizvoda, nažalost posljednjih mjeseci smo se susretali s rastom cijena i ostalih proizvoda. Ja se nadam da će krajem ljeta kao posljedica otvaranja ukrajinskih luka za izvoz žitarica, cijene polagano početi padati. Na kraju krajeva, i kod nas je prošla žetva pšenice, cijene su nakon žetve pale, pa očekujem da će nakon berbe kukuruza i žetve suncokreta cijene početi padati jer Hrvatska kad su u pitanju sirovine, ima dovoljno za vlastitu proizvodnju i mislim da je na rast cijena utjecala mogućnost izvoza, što će sada također početi padati jer se na tržištu počinju ponovno pojavljivati ukrajinske žitarice“, zaključio je Katavić.

Iako ne znamo hoće li biti uvedene dodatne mjere zaštite protiv krađe mliječnih proizvoda, kakve smo do sada gledali na alkoholnim pićima, no izgleda kako je sigurno da će njihova cijena rasti, kao i to da će nas jesenske cijene u dućanima prije neugodno, nego ugodno iznenaditi.

Autor:Lucija Brailo
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.