fbpx
Foto: Pixabay

STIGLE PESIMISTIČNE PROGNOZE! Hrvatskom gospodarstvu crno se piše: Evo koji sektori najlošije stoje

Autor: Dnevno.hr

Najnovije izvješće Europske komisije o gospodarstvu nije nimalo optimistično.

Očekivanja su smanjenja što se tiče EU, pa tako i Hrvatske.

Tako je Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj u srpnju smanjen za 2,8 bodova u odnosu na lipanj, na 106,5 bodova.


Najviše se pogoršalo ozračje u industriji, što se očituje u padu pripadajućeg indeksa za 8,6 bodova u usporedbi s mjesecom ranije.

Raspoloženje među potrošačima je blago pogoršano, uz pad indeksa za 1,9 bodova. Slijedi građevinski sektor, s blago pogoršanim raspoloženjem i padom indeksa za 1,7 bodova.

Nešto veći optimizam u srpnju su pokazali poslovni čelnici u maloprodaji i uslugama, koji se očitovao u rastu odgovarajućih indeksa za 6,7 odnosno 3,4 boda.

Indeks očekivanja zapošljavanja EEI u srpnju je značajnije smanjen, za 6,8 bodova u usporedbi s lipanjskom razinom, na 108,2 boda.

Poslovni čelnici procjenjuju ujedno da je neizvjesnost u poslovanju znatno izraženija nego u lipnju, što se očitovalo u rastu indeksa EUI u srpnju za 3,2 boda, na 12,8 bodova.

 
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.