Foto: Jakov Prkic / Cropix

STIGLA VAM JE OPOMENA ZA NEPLAĆENI RAČUN? Ne strahujte od ovrhe, saznajte sve o zastari

Autor: Dnevno.hr

Mnogi građani se pitaju što napraviti kada im u poštanski sandučić stigne opomena za neplaćenu obavezu iz 2020. godine? Iako je vjerojatno je riječ o računu koji je u zastari, kako biste se zaštitili od potencijalne ovrhe za sporni dug, potrebno je znati pravila zastare i na vrijeme reagirati u zaštiti svojih prava.

Neke komunalne tvrtke prije otpisivanja starih potraživanja pokušavaju naplatiti bar dio neplaćenih računa. U tom slučaju se može dogoditi da dobijete opomenu za neplaćeni račun koji je izdan prije nekoliko godina. Ponekad se tu nađu i računi koji su plaćeni, ali je došlo do greške u evidenciji. Nažalost, ako nemate dokaz da ste platili račun, teško ćete dokazati da ste u pravu. Ipak, možete se pozvati na zastaru i na taj način osporiti dug, piše T portal.

Institut zastare uređen je Zakonom o obveznim odnosima, a predstavlja protek zakonom određenog vremena, nakon kojeg dužnik može odbiti ispunjenje obaveze zbog toga što vjerovnik nije pokrenuo prisilnu naplatu u vremenu u kojem je mogao tražiti ispunjenje obaveze. Važno je znati da nastupom zastare ne prestaje automatski potraživanje vjerovnika, niti obaveza dužnika, već vjerovnik gubi pravo da zastarjelu tražbinu ostvaruje prisilnim putem, protiv volje dužnika.

Prigovor na opomenu ili rješenje o ovrsi

Sud i druga nadležna tijela također ne paze na zastaru po službenoj dužnosti, već se dužnik na nju mora pozvati isticanjem prigovora zastare u ovršnom ili drugom postupku.

Ako ste primili takvu opomenu, trebate uputiti prigovor u kojem stoji da ćete se u slučaju pokretanja postupka prisilne naplate (ovrhe) pred javnim bilježnikom ili sudom pozvati na svoje zakonsko pravo o zastari. Prigovor treba napisati odmah, a najkasnije 15 dana od primitka opome­ne, i preporučeno te s povratnicom poslati poštom.

Zakon vjerovnicima dozvoljava pokretanje ovrhe za stare tražbine i bez prethodnog slanja opomene. pa je u tom slučaju  još važnije nadležnom tijelu (sudu ili javnom bilježniku) poslati prigovor (žalbu) u zakonskom roku od osam dana.

Ako propustite podnijeti prigovor u zakonskom roku, sud se neće obazirati na zastaru, već će donijeti odluku kao da ona ne postoji. Jednom kad rješenje o ovrsi postane pravomoćno, rok zastare za naplatu tražbine iznosi deset godina, što znači da se u tom razdoblju može pokrenuti prisilna naplata.




 

 

astare




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.