AP Photo/Nam Y. Huh/Guliver/screenshot TikTok

Stigao odgovor poznatog trgovačkog lanca, objasnili jesu li varali kupce: ‘Evo u čemu je stvar’

Autor: Ivana Jurišić

Nedavno smo pisali o slučaju jedne Zagrepčanke koja je u trgovačkom lanci Eurospin u Dubecu kupila mljeveno meso, da bi nakon povratka kući otkrila da je pakovanje zapravo puno manje gramaže nego što piše na deklaraciji.

O svom neugodnom iskustvu objavila je video na društvenoj mreži TikTok gdje se na snimci vidi da je pakovanje mljevenog mesa kojem na ambalaži piše da je teško 996 grama zapravo teško samo 973 grama, što znači da mu nedostaju dva dekagrama.

“To nije sve. Kada se meso izvadi iz pakovanja onda je njegova težina 940 grama. Cijena je 4,05 eura za cijelo pakovanje, a kako sam ja kupila tri pakovanja to bi značilo da me je trgovina zakinula za 15 dag. Pitanje je koliko je mesa danas prodano”, upitala se autorica videa.

@makyzgb #eurospin #eurospindubec #mljevenomeso #prevara #lopovi #foryou #everyone ♬ original sound – MakyZGB

Oduzima se iznos tare

Sada su nam se javili iz trgovačkog lanca Eurospin pismom u kojem objašnjavaju da problem nije u njima, već je vjerojatno kriva vaga dotične gospođe. Njihovo objašnjenje prenosimo u cijelosti.

“Vage na odjelima mesnice u svim Eurospin trgovinama kalibriraju se redovito od strane ovlaštene tvrtke te sukladno važećoj regulativi i normama te internim procedurama o održavanju opreme.

Od izvagane mase zapakiranog proizvoda oduzima se iznos tare (prikazan na deklaraciji), koji odgovara masi ambalaže te prikazana neto masa odgovara masi proizvoda, u ovom slučaju mljevenog mesa, sukladno Uredbi (EU) br. 1169/2011 o informiranju potrošača o hrani.
Foto: Pixabay

Svaka vaga ima određenu mjernu nesigurnost

Iz videa kojeg ste nam poslali razvidno je da je provjera mase kupljenog proizvoda provedena koristeći kuhinjsku vagu za koju možemo samo pretpostaviti da nije kalibrirana te da ne mjeri jednakom preciznošću kao profesionalne, redovito kalibrirane i servisirane vage.

Kupila u trgovini meso, kod kuće je dočekalo iznenađenje: ‘Koliko su toga danas prodali’
Želimo naglasiti i da svaka vaga ima određenu mjernu nesigurnost, a sukladno Pravilniku o mjeriteljskim zahtjevima za pakovine i boce kao mjerne spremnike (NN 090/2005, NN 032/2006, NN 035/2009) definirano je dozvoljeno negativno odstupanje te način kontrole količina punjenja pakovina označenih masom ili obujmom.

Osim toga, meso je po svojoj prirodi proizvod koji sadrži značajnu količinu vlage od koje jedan dio neminovno upije ambalaža ili se zadrži na ambalaži čime se gubi dio deklarirane neto mase ukoliko se provjera vrši na ovaj način. Svakako ćemo izvršiti i izvanrednu kontrolu i umjeravanje vage iz predmetne poslovnice”, odgovorili su nam iz Europsina.

 

 

 

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.