CROPIX: Damjan Tadic / CROPIX

Štedite u drugom mirovinskom stupu: Evo zašto vam se vjerojatno ne isplati

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Već godinama vladajući nagovaraju građane da uz prvi, štede i u drugom stupu jer će im mirovine zbog toga biti veće. Ipak, rijetko tko točno brojkama napiše isplati li se štedjeti u drugom stupu ili ne.

Kako piše Novi list, osiguranici su u prosjeku imali 32.926 eura kapitalizirane štednje što dokazuje da drugi stup uglavnom biraju građani koji imaju iznadprosječne plaće.


Foto: Josko Ponos / CROPIX

Podaci Regosa pokazuju da je do sada oko 20 posto radnika biralo ovu opciju, dok je 80 posto išlo na povrat u prvi stup.

Zatvoreno 914 računa zbog isplate nasljednicima

Samo u prvoj polovini ove godine zatvoreno je 6.963 računa članova obveznih mirovinskih fondova, a samo njih 787 zatvoreno je zbog isplate mirovine na temelju individualne kapitalizirane štednje, što je tek 11,23 posto.

Zanimljivo, u istom razdoblju zatvoreno je 914 računa zbog isplate štednje nasljednicima, što ukazuje na to da je više osiguranika iz drugog stupa umrlo nego što ih je odabralo kombiniranu mirovinu.

Očekivalo se da će zbog prošlogodišnjih gubitaka mirovinskih fondova broj građana koji primaju kombiniranu mirovinu porasti, no podaci Regosa i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) nadmašili su ta očekivanja.

Izmjena mirovinskih zakona

Kako bi privukla više građana da biraju kombiniranu mirovinu, Vlada planira izmjene mirovinskih zakona koje bi omogućile da građani kod odlaska u mirovinu jednokratno podignu 20 posto svoje individualne štednje u drugom stupu, umjesto dosadašnjih 15 posto. Također, planiraju izjednačiti dodatak na mirovinu iz drugog stupa s dodatkom iz prvog stupa.

Hrvatica ogorčena cijenom kestena: ‘Oni nisu normalni. Prošle godine su bili 15 kuna, a sad ovo’
Unatoč tim promjenama, isplativost kombinirane mirovine ostaje problematična, jer su podaci o prosječnim mirovinama u ovoj godini pokazali da je kombinirana mirovina isplativa samo onima s visokim primanjima.

Iako se očekivalo da će kombinirana mirovina postati popularnija, podaci pokazuju da većina građana i dalje preferira povratak u prvi stup mirovinskog sustava, piše Novi list.

 
Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.