Centar zlata

Štediše u panici: Štednjom u eurima gube i do 10% godišnje. Kako sačuvati svoj novac?

Autor: Dnevno.hr

Uvođenje eura sve je bliže – za pola godine hrvatska kuna postaje jedna od mnogih fiat valuta koje odlaze u povijest, a građani će morati svoje kune konvertirati u drugi oblik imovine kako njihov novac ne bi prestao vrijediti. Iako će se mnogi odlučiti za automatsku konverziju kuna u eure na bankovnim računima, stručnjaci upozoravaju kako je držanje imovine u eurima vrlo neisplativo.

Naime, rekordna inflacija trenutno pogađa sve svjetske valute, a euro nije iznimka. Mnoge države eurozone bilježe dvoznamenkastu stopu inflacije, a ista je situacija i u Hrvatskoj. To znači da su svi koji štede u eurima izgubili barem 10% vrijednosti svoje štednje u proteklih godinu dana, a taj će se gubitak nastaviti i u narednim mjesecima. Uz to, tečaj eura naspram američkog dolara već je neko vrijeme u velikom padu, što znači da i veliki investitori gube povjerenje u europsku valutu.

Budući da držanje imovine u eurima nije isplativo, postavlja se jednostavno pitanje: kako štedjeti za budućnost, a da pritom ne gubimo vrijednost štednje zbog inflacije? Sve više štediša rješenje nalazi u ulaganju u investicijsko zlato.

Ulaganje u zlato – štednja s prinosom od 8.6% godišnje

Investicijsko zlato standardizirano je zlato koje dolazi u fizičkom obliku zlatnih poluga i zlatnika visoke čistoće i namijenjeno je dugoročnoj štednji i ulaganju. Mnoge su prednosti štednje u zlatu, ali najveća je visok prinos kojeg takva vrsta štednje nosi. Cijena zlata u proteklih je dvadeset godina u prosjeku rasla oko 8.6% godišnje, što je znatno više od prosječne stope inflacije u istom periodu. Zlato stoga predstavlja odličnu zaštitu vrijednosti imovine od inflacije koja umanjuje vrijednost novca na računu, bilo da se radi o eurima ili kunama.

Cijena zlata u pravilu ne raste ujednačeno, već najviše i najbrže raste za vrijeme recesija, inflacije i općenitih ekonomskih neizvjesnosti. U prošloj recesiji, cijena žutog plemenitog metala narasla je za više od 200% u svega nekoliko godina, što je svima koji su štednju držali u zlatnicima i zlatnim polugama donijelo pozamašan prinos. S obzirom da je vrlo izgledno da se pred nama nalazi nova recesija te istovremeno visoka inflacija, mnogi analitičari vjeruju kako je upravo sada odlično vrijeme za kupnju zlata radi zaštite svoje imovine.

Investicijsko zlato u obliku poluga i zlatnika

 




Osim visokog prinosa, ulaganje u zlato privlačno je štedišama i zato što je u potpunosti oslobođeno svih poreza, uključujući PDV i porez na kapitalnu dobit. Uz to, investicijsko zlato vrlo je likvidna i prenosiva imovina i uvijek ga je moguće unovčiti bilo gdje u svijetu po aktualnom tečaju kroz otkup zlata. Držanje štednje u zlatu štediši daje određenu dozu samostalnosti i neovisnosti, budući da se radi o imovini koja je u potpunosti neovisna od financijskog i bankarskog sustava te države.

Ne čudi stoga da je potražnja za investicijskim zlatom u svijetu, ali i u Hrvatskoj, u velikom porastu. Sve se više štediša okreće zlatu kao sigurnom načinu štednje, a to potvrđuju i podaci Centra Zlata, vodećeg hrvatskog distributera zlata, koji pokazuju da je potražnja za zlatnim polugama i zlatnicima u Hrvatskoj u prvih par mjeseci ove godine veća nego u cijeloj 2021. godini.

Kako ulagati u zlato i spasiti se od inflacije?

Ulaganje u zlato moguće je na više načina, a onaj najisplativiji i najsigurniji je kupnja zlatnih poluga i zlatnika koji se smatraju investicijskim zlatom kod vjerodostojnog trgovca plemenitih metala. Najpoznatiji takav trgovac u Hrvatskoj je Centar Zlata koji je ujedno i ovlašteni distributer poznatih europskih talionica kao što je austrijska državna kovnica Münze Österreich poznata po kovanju dukata s licem cara Franje Josipa te bečkih filharmoničara, najraširenijih europskih zlatnika.




Centar Zlata nudi mogućnost štednje u zlatu svim građanima, bez obzira na njihovu platežnu moć, budući da u svom asortimanu nudi široku ponudu zlatnika i poluga od onih najmanjih mase jednog grama pa do najvećih mase jednog kilograma. Pritom je zlato moguće platiti i gotovinom za iznose manje od 75.000 kuna, što je pogodnost za sve one koji će svoje kune prije isteka njihove valjanosti zamijeniti za žuti plemeniti metal.

Kupnja investicijskog zlata moguća je u nekoj od poslovnica Centra Zlata, a moguća je i kupnja zlata na daljinu preko webshopa uz 100% osiguranu dostavu koja na kućnu adresu u prosjeku stiže u roku dva radna dana. Centar Zlata svim klijentima nudi i opciju besplatne pohrane poluga i zlatnika prvih godinu dana, ali kupac može svoje zlato preuzeti odmah i sam ga pohraniti, ako to želi.

Djelatnike Centra Zlata moguće je kontaktirati za besplatne konzultacije na e-mail [email protected] ili pozivom na broj 01 3000 783, a najveću ponudu investicijskog zlata u Hrvatskoj možete pogledati klikom OVDJE.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.