fbpx

Sručnjak za Dnevno: ‘Mali mljekari neće propasti odlaskom Megglea jer je mlijeko uvozio iz Srbije i Mađarske’

Autor: D.Kt.

Iako se broj proizvođača mlijeka u Hrvatskoj zadnjih 10 godina prema podacima Croatiastočara prosječno smanjuje za 14 posto, odlaskom Megglea mali proizvođači u Slavoniji ipak neće nestati jer će im mlijeko otkupljivati neki drugi prerađivači, poput Dukata koji je već iskazao interes za otkupom dijela proizvodnje. A da malim mljekarima odlaskom Megglea neće biti ugrožena egzistencija možda najbolje oslikava činjenica da je Meggle najveće količine mlijeka ipak nabavljao iz uvoza, i to iz Mađarske i Srbije, a ne toliko od hrvatskih OPG-ova, podsjeća dr. Ivo Grgić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

„Od najavljenog odlaska Megglea više me brine mogući nedolazak nekog drugog zbog antipoduzetničke klime u Hrvatskoj. Također me zabrinjava i nije mi jasna najava da bi Dukat otkupljivao dio proizvodnje Megglea uz potporu Ministarstva poljoprivrede. Nije mi jasno koja bi uloga Ministarstva poljoprivrede bila u tome jer prerada mlijeka spada pod Ministarstvo gospodarstva, a ministrica Vučković bi se trebala baviti i drugim stvarima, a ne samo redistribucijom novca iz Europske unije“, navodi Grgić.

Rješenje za hrvatsku proizvodnju mlijeka ne vidi u češkom modelu – koji je zakonom odredio da na policama trgovačkih lanaca treba biti  80 posto domaćih poljoprivrednih proizvoda – nego u jačoj kontroli uvoza kojom će se, kaže, osloboditi prostor za hrvatske proizvođače. Ne treba strahovati ni od uvoza jeftinog mlijeka, primjerice, iz BiH, što se dalo pročitati u medijima jer, kaže Grgić, nitko ne može natjerati potrošača da ne kupuje domaće proizvode. I konačno, kao rješenje za hrvatsku mljekarsku proizvodnju Grgić navodi i mogućnost da mali proizvođači imaju vlastite mljekare, odnosno preradu mlijeka, i to kroz mrežu malih mljekara. Pri tom treba istaći da proizvodnja mlijeka svakako ima budućnost zbog rasta potrošnje mlijeka po stanovniku (s 213 kilograma u 2018. na 2020 kilograma u prošloj godini).


Iako je odlaskom Megglea ugrožena egzistencija 280 obiteljskih farmi, za neke Meggle nikada nije trebao ni dolaziti u Hrvatsku. Već smo pisali da je predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka Mato Mlinarić upozorio da je Meggle oborio otkupnu cijenu mlijeka i uništio 5000 malih proizvođača. Mali mljekari traže otkupnu cijenu od 3,5 kuna po litri, ali su zadovoljni i s Dukatovom otkupnom cijenom  od 2,5 kuna jer su isplate na vrijeme, dok vlasnik automatizirane farme muznih krava iz Vladislavaca Ivica Kruljac u izjavi za tportal kaže je da je Meggle kooperantima mlijeko otkupljivao za manje od dvije kune!

Prema podacima Croatiastočara, u Hrvatskoj je prošle godine otkupljeno 435.000 tona mlijeka, što je pad od četiri posto u odnosu na godinu prije, a u prvih šest mjeseci ove godine 223.000 tona, što je pad od tri posto u odnosu na isto razdoblje lani. Inače proizvodimo manje od polovice mlijeka za vlastite potrebe, dok je samodostatnost u EU na razini od 114 posto.

Dukat je spreman preuzeti kooperante Megglea, ali uz ‘podršku ministarstva poljoprivrede’

Autor:D.Kt.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.