fbpx
Foto: flickr.com

Središnja banka 3. ekonomije svijeta šokirala svijet

Autor: V.P.

Ovaj potez otkriva u kakvoj su panici najpametnije bankarske glave svijeta, koje očito paničare i nemaju niti najblažu predodžbu što zapravo rade pa ispaljuju monetarni ekvivalent nuklearne bombe u financijski sustav.

Reakcije tržišta vrijednosnih papira širom svijeta nakon današnje objave iz BOJ (Bank of Japan, japanska središnja banka) kako će se pridružiti Europskoj, Švedskoj, Danskoj i Švicarskoj središnjoj banci u implementaciji negativnih referentnih kamatnih stopa može se opisati s dvije riječi: šok i nevjerica.

Poznato je u financijskom svijetu da Japan i ove godine namjerava nastaviti s programima kvantitativnog popuštanja (narodski: tiskanja novca iz ničega) vrijednim 640 milijardi dolara godišnje čiji se učinak na zaustavljanje deflacije i poticanja rasta gospodarstva posljednjih godina može uočiti jedino ukoliko vam je na raspolaganju optička snaga Hubble teleskopa. Unatoč tome, BOJ i dalje štampa novac jer se pametne bankarske glave ne mogu ničeg boljeg dosjetiti.

Dobro je kod ovakvih vrtoglavih brojki pomoći si vizualizacijom. Koliko je, primjerice, milijun dolara? Jedan milijun u novčanicama nominacije 100 dolara teško je točno 10 kilograma, i može se staviti tih 100 snopova novčanica od 100 dolara u aktovku. Dalje, 100 milijuna dolara teži točno jednu tonu, što znači da se može uredno zapakirati na jednu kamionsku paletu. Što znači da dvije milijarde dolara izgleda ovako:


http://demonocracy.info
http://demonocracy.info

Ipak, uočivši da niti 320 šlepera godišnje punih novčanica od 100 dolara ne uspijeva zaustaviti deflaciju i potaknuti gospodarski rast, BOJ je uveo nešto što se u monetarnom smislu smatra nuklearnom opcijom – uvođenje negativne referentne kamatne stope, smatrajući da će tako destimulirati bankare da njihovi novci kod središnje banke čuče besposleno, čime će ih ovi, ne želeći plaćati kaznu na depozite, zasigurno krenuti bjesomučno posuđivati svakome za koga se može procijeniti da još uvijek ima puls.

Razlog šoka i nevjerice koji je preplavio financijska tržišta širom svijeta vrlo je jednostavan i posve utemeljen.

Naime, prije točno sedam dana, guverner BOJ, Harukiro Kuroda glavom i bradom, izjavio je kako za sada ne namjeravaju primjeniti politiku negativnih referentnih kamatnih stopa, da bi ih danas primijenili po stopi od -0,1%, uz najavu kako postoji mogućnost da je još više pogurnu u negativno područje.

Ovaj potez otkriva u kakvoj su panici najpametne bankarske glave svijeta, koje očito paničare i nemaju niti najblažu predodžbu što zapravo rade pa ispaljuju monetarni ekvivalent nuklearne bombe u financijski sustav u nadi da će pobijediti strašnog neprijatelja – deflaciju koja poput crne rupe usisava sve oko sebe.

Za sada su burze na iznenađujuću vijest iz Japana odgovorile skokom u zeleno područje. Međutim – povijest nas je podučila da ovakve odluke donose tek kratak predah i olakšanje investitorima, prije negoli se brojke opet počnu crvenjeti. Ne leži problem u negativnim kamatnim stopama niti manjku novca. Problem je u tome što realna ekonomija ne može više kriminalni banksterski sustav djelimične rezerve hraniti dovoljnom količinom likvidnosti da bi se održao.

U ovom trenutku planet Zemlja dužna je oko 240 tisuća milijardi dolara, ili 120.000 šlepera punih šuškavih zelembaća sa slikom Benjamina Franklina.
Kome je dužna? Jupiteru?

Autor:V.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.