Foto: Goran Sebelic / CROPIX

Srbi planiraju postati najveći proizvođači ključne sirovine: Na toni zarade skoro 10.000 eura

Autor: M.D.

S obzirom na to da je proizvodnja premašila očekivanja i obveze iz ugovora potpisanog 2018. godine, kineska kompanija Zijin Mining planira povećati proizvodni kapacitet u srpskim rudnicima na 450.000 tona bakra i deset tona zlata godišnje. Time će Srbija postati najveći proizvođač bakra u Europi.

Predsjednik upravnog odbora kineske kompanije Chen Jinghe rekao je kako su njihove investicije u tvrtku RTB Bor četiri puta veće od planiranih 1,26 milijardi dolara (1,18 milijardi eura), ali i da se ulog itekako isplatio, s obzirom na to da je lani proizvedeno 240.000 tona bakra i 7,5 tona zlata.

Buduća ulaganja trebala bi biti usmjerena na razvoj podzemnih rudnika bakra i zlata. Procjene govore kako se u njima nalazi oko 20 milijuna tona bakra i 700 do 800 tona zlata. Zbog toga Zijin Mining, rekao je Chen, planiraju uložiti više novca od svote navedene u memorandumu o razumijevanju potpisanom u rujnu 2023. godine s Ministarstvom rudarstva i energetike Srbije.

“Trenutno smo u fazi definiranja petogodišnjeg plana s ciljem smanjenja emisije ugljika u svim rudnicima, odnosno stvaranja zelenih rudnika”, rekao je Chen Jinghe za agenciju Beta, otkrivši kako u cijeloj priči ima i problema.

Foto: Unsplash/Ilustracija

Ogromne rezerve

Naime, daljnji razvoj rudnika u Boru i Majdanpeku, kao i na novootkrivenoj lokaciji Čukar Peki koči loša infrastruktura, slaba podrška lokalnih vlasti, ali i Vlada Srbije koja sporo izdaje potrebne dozvole. Prema podacima Ministarstva rudarstva i energetike Srbije, u toj zemlji trenutno 31 tvrtka provodi geološka istraživanja zaliha zlata i srodnih metala. To je gotovo dvostruko više tvrtki nego lani.

“Zlato se najčešće nalazi u asocijaciji s bakrom, a eksploatacijom rude iz koje se, između ostalog, dobiva zlato, bave se tri tvrtke”, otkrivaju u Ministarstvu rudarstva i energetike, dodajući kako su zalihe plemenitih metala, naročito na istoku zemlje vrlo velike.

Naime, prema podacima iz bilance mineralnih sirovina Geološkog zavoda Srbije, dokazane rezerve ruda bakra, zlata i srodnih metala iznose oko 1,7 milijardi tona. Ekonomski značajne količine nalaze se u istočnoj Srbiji. Takvo otkriće došlo je u pravom trenutku, jer cijene bakra na svjetskom tržištu stalno rastu. Zbog nestašica se očekuje da će uzlazni zamah, koji je doveo cijenu bakra na trenutnih 9988 dolara (9334 eura) po toni, trajati još nekoliko mjeseci.
Cijene bakra su nedavno porasle zbog očekivane smanjene opskrbe, ali i optimizma vezanog uz porast potražnje za električnim vozilima i novim tehnologijama povezanima s automatizacijom i umjetnom inteligencijom. Naime, u proizvodnji električnih i elektroničkih komponenti, bakar je jedna od ključnih sirovina. Uz to, u Kini se bilježi ekspanzija proizvodnje, što je također kumovalo rekordnim cijenama bakra i njihovim porastom od 25 posto od početka listopada.

Povijesno rekordna cijena i zlato kao čuvar vrijednosti imovine građana i institucionalnih investitora
Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.