Foto: Ante Cizmic / CROPIX/Ilustracija

Srbi nam poslali proizvod s ilegalnom sastojcima: Hrvatska zaustavila uvoz iz Srbije

Autor: Dnevno.hr

Sustav brzog uzbunjivanja Europske unije za sigurnost hrane (RASFF) objavio je da su zaustavljene dvije pošiljke iz Srbije.

Naime, u listopadu su dvije pošiljke iz Srbije zaustavljene na granici s Hrvatskom i na granici sa Slovenijom. Na stranicama RASFF-a stoji da je 18. listopada na granici sa Slovenijom zaustavljena pošiljka smrznutih kupina iz Srbije.


Razlog povrata pošiljke je nedozvoljena količina fungicida iprodiona.

Opasna kemikalija pronađena u svježem povrću: Turci nam poslali otrovne paprike

Ministarstvo poljoprivrede Srbije: Nije pronađen iprodion

No, srbijansko ministarstvo poljoprivrede navodi da je granična fitosanitarna inspekcija Republike Srbije uzorkovala smrznutu kupinu i rezultati analiza su pokazali da u predmetnoj pošiljci nema ostatka iprodiona.

Poljoprivredna inspekcija je tom prilikom izvršila uzorkovanje kupine kod proizvođača i zabranila stavljanje u promet i korištenje u proizvodnji smrznute kupine (serija iz koje potječe vraćena pošiljka), do otklanjanja sumnje u njezinu ispravnost.

Iz Hrvatske zabranili uvoz dodataka prehrani

U kupinama je registrirano 0,023 mg/kg iprodiona, a dopuštena količina je 0,01 mg/kg. Roba je s granice vraćena pošiljatelju.

Na stranicama RASFF-a stoji da je 25. listopada na granici s Hrvatskom zaustavljena pošiljka dodataka prehrani iz Srbije.
Prema web stranici, razlog za zaustavljanje pošiljke je jer sadrži ilegalne sastojke. Roba je s granice vraćena pošiljatelju, javlja B92.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.