Foto: Screenshot: Facebook/Novi list

Sramotna dobrodošlica turistima na Krku: Ovo bi Hrvatsku moglo koštati ugleda

Autor: M.D.

Turisti koji su sletjeli u Zračnu luku Rijeka ostali su nemalo i neugodno iznenađeni nakon što su shvatili da će morati pješačiti s kilogramima prtljage od aerodromske zgrade do jedne od glavnih prometnica na otoku Krku.

Naime, autobusi, koji ih inače čekaju pred zgradom, ovog su puta ostali iza rampe. Razlog tomu je naglo i nenajavljeno poskupljenje aerodromskih usluga za privatne prijevoznike, na što su upozorili predstavnici turističkih zajednica i strukovnih udruženja Primorsko-goranske županije.

Na snimci koju je na Facebooku objavio Novi list vidi se nepregledna kolona turista koja vuče kofere i torbe preko parkirališta kako bi se ukrcala na autobus koji vozi prema Rijeci. Njihovi izrazi lica nisu otkrivali oduševljenje.

 

Turisti na Krku morali vući kofere do izlazne rampe jer je autobusima ulazak na aerodrom postao preskup

Objavljuje Novi list u Subota, 4. svibnja 2024.

Ogromne razlike

Novi list je dobio na uvid cjenike Zračne luke Rijeka za prošlu i ovu godinu. Razlike u cijenama usluga parkiranja za prijevoznike su značajne. Umjesto 825 eura, koliko je lani stajala sezonska dozvola, za taksije je sad potrebno izdvojiti 1800 eura. Lanjska godišnja pretplata za shuttle i povremeni prijevoz je također koštala 825 eura. Mjesečna je pretplata stajala 160, a jednokratna 104 eura. Ove godine su uvedene različite cijene za mjesečne pretplate. Ovisno o broju putnika, ona sad stoji između 690 i 1290 eura, no godišnja pretplata iznosi čak 2900 eura za sva vozila. Pretplata za rent-a-car vozila je skočila s 20 na 35 eura mjesečno, a za ostale sa 70 na 120 eura po mjestu, ali za pet vozila.
“Mi cijene našim partnerima šaljemo godinu dana unaprijed, da bismo sada, na pragu turističke sezone, dobili novi cjenik za tekuću godinu. Ne radi se tu o povećanju za tri-četiri posto, nego o 100, 300, 1000-postotnom ili još većem povećanju cijena. Da bi bilo jasnije, ulazak autobusa koji prevozi putnike iz Zračne luke do odredišta ili obrnuto, lani je koštao 15 eura, a ove godine košta 360 eura”, rekao predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija, Tomislav Fain.

Obrtnici i turistički djelatnici naglasili su da je ova cijena usluge znatno viša od onih u zračnim lukama Ljubljane, Venecije i drugih većih gradova i turističkih destinacija. Zbog toga traže ukidanje cjenika i ističu kako je ovo sramota za cijeli Kvarner kao turističku destinaciju.

“Ovo ruši konkurentnost destinacije, pri čemu je dovedeno u pitanje hoće li turoperatori nastaviti poslovanje na Kvarneru, a dijelom se radi o najvećim europskim turoperatorima koji pune naše kapacitete. Moramo pronaći rješenje, kako bismo imali stabilnost i iz godine u godinu znali što nas čeka i da se cijene ne mijenjaju u zadnjem trenutku, jer su cijene u agencijama bile formirane već prije godinu dana”, poručila je direktorica Turističke zajednice Kvarnera, Irena Peršić Živadinov.
Na hrvatskom otoku zgroženi cijenom usluge: ‘Lani je koštalo 15, a ove godine košta 360 eura’

Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.