fbpx

SRAMOTA ZA HRVATSKI FILM: Novac se dijeli podobnima, a nepodobne se likvidira!

Autor: Marko

Sve ovo su bili pokušaji da se demotivira i spriječi Škorić da uđe u Vijeće HAVC-a i u žiri Pula film festivala kako uhljebima iz HAVC-a ne bi poremetila planove!

Ono što se događa između Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) i Društva hrvatskih filmskih redatelja (DHFR) je jednostavno sramotno i blati hrvatsku kulturu jer je film prije svega prozor u kulturu nekog društva. Umjesto toga, hrvatski film je pretvoren u nečiju “privatnu prčiju” koja je savršen izraz za leglo (ne)kulture u koju su stvorili ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar i njegovi istomišljenici. Nepotizam, čudno dodijeljeni milijunski poslovi i izvlačenje novca iz državnog proračuna postali su realnost hrvatskog filma.

Uigrana mašinerija o kojoj smo već pisali, kao iz kakvog mafijaškog filma, koju predvodi Hribar godišnje raspolaže s nekih 50-ak milijuna kuna godišnje, a sve one koji se ne slažu s time kako se taj novac dodjeljuje odmah se likvidira. Jedna od osoba koja se našla na listi za likvidaciju je i trenutna predsjednica DHFR-a Irena Škorić.

Od trenutka kad je Škorić došla na mjesto predsjednice DHFR-a, uhljebljena klika u Upravnom odboru Neven Hitrec, Daniel Kušan i Hana Jušić (koji čine većinu u Upravnom odboru DHFR-a) dali su sve od sebe da joj onemoguće rad u interesu društva. Zašto? Jer je Škorić otvoreno rekla da ne želi da to društvo bude samo produžena ruka HAVC-a kao do sada. “Na čelu te rabote je interesna skupina u Društvu koja profitira od podaničkog odnosa Društva u odnosu na HAVC. Zato, od prvog dana mog mandata traje koordinirana opstrukcija moga rada koja sada kulminira nelegalno sazvanom Izvanrednom Skupštinom s namjerom da me se smijeni s mjesta predsjednice Društva, praktično, bez da sam i dana efektivno mogla raditi na programu radi kojega sam izabrana”, rekla je u svom otvorenom pismu Škorić i još jednom ukazala na način na koji HAVC barata s našim novcem.


Upravni odbor sluša Hribara koji ih plaća!

Naravno da članovi Uprave DHFR-a bez pogovora slušaju Hribara i njegove satelite kad zauzvrat dobijaju milijunske iznose za svoje filmove. Da ne ulazimo u kvalitetu filmova, možemo se zabaviti samo nelogičnošću njihovog financiranja. Primjerice, u posjedu smo podatka da je HAVC gore spomenutom članu Uprave Danijelu Kušanu još 2008. godine dodijelio 2.2 milijuna kuna za film “Koko i duhovi”, a nakon toga mu je 2010. dodijeljeno još dodatnih 175 tisuća kuna za razvoj projekta! “U kojem svijetu se prvo dobiješ novac za film, a tek onda ideš u razvoj projekta tog istog filma”, smatra Škorić. No to nije jedina nelogičnost koja se odigrala na relaciji HAVC – DHFR. Član Uprave Neven Hitrec je od HAVC-a dobio nešto više od 678 tisuća kuna za 45 minutni dokumentarac “Ovrha” koji je završen u 2013. godini , samo da bi mu HAVC odobrio financiranje novog dokumentarac u 2012. godini iako se zna da Centar ne može dodijeliti novac za drugi film istom redatelju dok ne završi prvi film (kad preda financijski izvještaj za prvi film).

Takvih nelogičnosti je bezbroj, a ovo su samo neke koje znamo. Koliko je tek onih za koje ne znamo?! Usput budi rečeno, svi članovi Uprave i Nadzornog odbora Društva su na ovaj ili onaj način dobili nekakvu financijsku naknadu od HAVC-a. Škorić je javno progovorila protiv takvog načina rada pa je svoj cijeli mandat predsjednice provela u teroru koju su vršili pojedinci. “Umjesto da su odmah rekli da ne žele raditi sa mnom, oni su mi potpuno onemogućavali rad”, kaže Škorić.

Iako je Škorić na mjesto predsjednice Društva izabrana još 27. listopada 2014. godine i to uvjerljivom većinom, onemogućavala joj se primopredaja dužnosti sve do 12. prosinca 2014., a ni do nje nikad ne bi ni došlo da sama nije insistirala na tome. Međutim, čak ni tad nije dobila potpuni financijski izvještaj Društva, a znamo da Društvo ima preko 2.3 milijuna kuna na računu. Sve to su bili pokušaji da se demotivira i spriječi Škorić da uđe u Vijeće HAVC-a i u žiri Pula film festivala kako uhljebima iz HAVC-a ne bi poremetila planove!

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.