Foto: Josip Moler / CROPIX

Sprema se promjena koja će zahvatiti restorane i kafiće: Vlasnici tvrde da ništa neće biti isto

Autor: Dnevno.hr/I.J.

U Zagrebu je 19. i 20. ožujka održano osmo izdanje ugostiteljske konferencije Raise the Bar, koja tradicionalno okuplja brojne barmene, chefove i njihove partnere iz sektora.

Službeni program je započeo Filip Verbanac, direktor Odjela za jaka alkoholna pića, kavu i ugostiteljstvo u Coca-Coli HBC Adria, koji se osvrnuo na prošlu godinu i na trendove koji nas očekuju u narednom razdoblju, piše Jutarnji list.

Istraživanja koja provodi Coca-Cola HBC Adria među svojim mnogobrojnim kupcima pokazala su da je predviđanje o rastu potrošnje nakon završetka pandemije bilo točno, no iznadprosječna inflacija je uzrokovala promjenu ponašanja potrošača.

Foto: Unsplash

Povratak premium proizvodima

Dok je jedna grupa smanjila frekvenciju svojih odlazaka u barove i restorane, ali zadržala samu potrošnju na visini, druga je grupa nastavila ići jednakim intenzitetom, ali su u izlascima počeli birati povoljnija pića.

“Ove godine očekuje se povratak premium proizvodima jer potrošači žele jesti i piti kvalitetnije, premda manje – umjerenost u jelu i piću i po pitanju porcija i količine pića, uz manji udio alkohola i šećera sve je važnija sve većem broju gostiju. Nastavlja se obraćati pozornost na iskustvo i doživljaj je ključan – uređenje, energija, atmosfera u lokalima i restoranima”, istaknuo je Verbanec.

Na konferenciji se moglo čuti da se sve više restorana okreće korištenju sastojaka do maksimuma. Jedan takav je restoran Tèrra u Kopenhagenu, čiji restoran nosi zelenu Michelinovu zvjezdicu, a čiji vlasnici supružnici Valerio Serino i Lucia De Luca vjeruju u zero waste koncept koji im je puno više od krilatice. Sva jela nadahnuta su im teksturama i detaljima iz prirode, a neprestano nalaze način da sve što koriste u kuhinji obrade na nekoliko načina i dobivene proizvode provuku kroz svoja jela u više različitih doba godine.




Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.