Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX/Ilustracija

SPREMA SE MASOVNO GAŠENJE BANKOMATA! Pripremite se na taj trenutak: Zbog eura će tisuće njih biti izvan funkcije

Autor: Dnevno.hr

Još je ostalo manje od mjeseca od odlaska kune i uvođenja eura, a već su počeli prvi problemi s bankomatima. Samo danas njih 50-ak je ugašeno.

“Morate obići svaki bankomat, ažurirati ga i nakon toga pripremiti da može prihvatiti novčanice eura. U četiri tisuće bankomata ima preko 40 tisuća kazeta bankomatskih koju svaku pojedinačno moramo prilagoditi za nove dimenzije euro novčanica koje su, naravno različite dimenzije od novčanica kune”, kazao je izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a Tihomir Mavriček za RTL.

Zbog svega toga mnogi građani su već sada počeli stvarati zalihe, zlu ne trebalo. Nitko ne želi za blagdane ostati praznih novčanika.

“Imam kući pare, onoliko koliko mi treba”, govori Zlata Agoli iz Splita.

Tijekom prosinca neće raditi više od 2.700 bankomata

Prema posljednjim informacijama, tijekom mjeseca prosinca neće raditi više od 2.700 bankomata – u prijelaznom razdoblju radit ćemo samo oni koji istovremeno mogu isplaćivati i staru i novu valutu.

“Ostalih 30-ak posto bankomata, ili 1.300 njih će biti prilagođeno do 15. siječnja 2023. od kada će svi bankomati, oko 4000 njih biti spremni i isplaćivati isključivo eure”, dodaje Mavriček.

Veliki je to posao i za zaštitarske službe.




“Prilikom pokušaja bilo kakvog otuđenja novca iz bankomata, novac će se obojiti. Poprimit će zelenkasto plavu boju, ovisno o kojem se proizvođaču radi i novac je neupotrebljiv”, kazala je predsjednica Hrvatskog ceha zaštitara Lidija Stolica.

HUB će objaviti interaktivnu kartu bankomata

Masovno gašenje bankomata počinje za 10-ak dana.

“Manji broj će biti ugašen do 15. prosinca, a od 15. prosinca će HUB objaviti interaktivnu kartu svih bankomata u Hrvatskoj koji su aktivni u realnom vremenu kako bi svi građani u svakom trenutku znali koji bankomat radi i gdje mogu podignuti gotovinu”, govori Ivan Hrvoje Maljković iz Hrvatske udruge banaka.




Razloga za paniku nema, osim ako na kartici nemate novca – jer i u manjim sredinama moći će se bez problema doći do gotovine.

“Poseban fokus bio je usmjeren na manje sredine, gdje je manji broj bankomata – banke su na razini HUB-a dogovorile način prilagodbe mreže tako da u svakom trenutku građanima bude na raspolaganju dovoljan broj bankomata u svakom mjestu Hrvatske”, dodaje Maljković.

 

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.