Foto: Duje Klaric / CROPIX

Splitski student smislio ideju kako da podstanari uštede: ‘Ne plaćajte 500, 600 eura’

Autor: Dnevno.hr

I oni mladi koji su preostali u Vrgorskoj krajini, u potrazi za bolje plaćenim poslom odlazi u Makarsku i Split, no dobar dio i u inozemstvo, najviše u Irsku i Njemačku.

Danas se može prijeći na desetke kilometara po brojim selima, a da se ne sretne dijete u dvorištu ili na igralištu. Zbog toga se zatvaraju i područne škole, posebice u brdskom dijelu gradskog teritorija, gase se stoljetna ognjišta, piše Slobodna.

No, jednu od ideja za zadržavanje sve rjeđih mladih ljudi u tom dijelu dalmatinskog zaleđa iznio je Ante Jelavić, student računarstva na Sveučilištu u Splitu koji se odnedavno i politički angažirao kao povjerenik Domovinskog pokreta za Vrgorac.

Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX

‘S lijepih želja treba prijeći na konkretne poteze’

“Predlažem gradonačelniku Mili Hercegu (član Nezavisne liste mladih, op.a.) da prilikom izrade predstojećega gradskog proračuna, a ako bude financijski moguće i prilikom prvog ovogodišnjeg rebalansa, uvrsti stavku o subvencijama mladim obiteljima za izgradnju kuća.

Svima su puna usta ostanka mladih na ovim područjima. Međutim, s lijepih želja, treba prijeći na konkretne poteze”, ističe Jelavić i dodaje kako za njegove vršnjake i sve one starije sugrađane nije rješenje odlazak u Makarsku i Split u – podstanarstvo.

“Uz radno mjesto, mladim ljudima je najvažniji dom. Objektivno, Vrgorac ne može konkurirati Makarskoj i Splitu po društvenim sadržajima i infrastrukturi. No, moramo biti pametni i učiniti sve da naše mlade obitelji vežemo za rodni kraj.

Trebamo ih potaknuti da razmisle koliko im je isplativije ići u podstanarstvo i plaćati jednosoban stan, primjerice 500 eura mjesečno negdje uz obalu, ako ga uspiju naći na razdoblje od cijele godine ili živjeti u svojem domu u Vrgorcu”, naglašava.
I BOGATIM NIJEMCIMA HRVATSKA JE PRESKUPA? Jasno rekli što misle o nama, radije će u Egipat nego na Jadran

‘Tu je tvoj dom’

Cijene mjesečne najamnine za podstanare po Vrgorskoj krajini trenutno se kreću oko 300 eura, a većinom je riječ o prostorima u kućama, jer stanovi koji se iznajmljuju su vrlo rijetki, gotovo da ih nema na tržištu. Splitski student zagovara sličan program onome koji Županija splitsko-dalmatinska provodi pod nazivom “Tu je tvoj dom”.
“Taj program koji Županija provodi je nedostatan da bi zadovoljio naše potrebe. Stoga predlažem gradonačelniku Hercegu sufinanciranje izrade tehničke dokumentacije, priključka za vodu i struju tijekom izgradnje prve nekretnine za mlade obitelji.”Smatram da bi to bio dobar iskorak u pravcu demografske revitalizacije našeg kraja”, zaključuje Jelavić.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.