Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

SPAS ZA MALE I SREDNJE PODUZETNIKE? Ulaganja u proizvodne kapacitete te modernizaciju procesa i opremanje

Autor: Sanja Plješa/Dnevno

Malim i srednjim poduzetnicima uskoro će biti na raspolaganju oko 150 milijuna eura iz novog europskog instrumenta REACT-EU.

Očekuje se da će poziv biti objavljen u travnju.

Tim novcima poduzetnici će moću ulagati u proizvodne kapacitete te modernizaciju procesa i opremanje.

Kako piše Jutarnji.hr, konzultanti vjeruju da će, s obzirom na to da EU potiče investicije u zelenu i digitalnu tranziciju, i prvi poduzetnički poziv u 2021. godini staviti naglasak upravo na ta područja. No, detaljnih informacija još uvijek nema.

Poduzetnici nestrpljivo iščekuju poziv, a da bi mogao biti u travnju potvrdili su Jutarnjem u uredu ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Nataše Tramišak. Istaknuli su kako još pregovaraju s Europskom komisijom o novoj karti regionalnih potpora koja bi većini poduzetnika donijela višu razinu potpora.

Izuzetak su oni poduzetnici koji se nalaze u jednoj od najrazvijenijih hrvatskih statističkih regija, Gradu Zagrebu. Kako je rekla ministrica Nataša Tramišak, ne odobri li Komisija novu kartu do travnja, poziv će objaviti Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, i to u travnju po starim uvjetima.

Hrvatska je za novi europski financijski okvir odlučila da će, umjesto dvije, uvesti novu podjelu na četiri statističke regije.
Jedna od njih je panonska Hrvatska, koja je prema razvijenosti ispod 45 posto prosjeka EU. U sljedećem razdoblju od 2021. do 2027. godine poduzetnici bi u panonskoj Hrvatskoj, koju čini osam županija, trebali primati znatno veće bespovratne potpore, čak do 70 posto, umjesto sadašnjih do 45 posto.

Kako se ističe, potpore će rasti i u druge dvije statističke regije, jadranskoj i sjevernoj Hrvatskoj. “Nova karta potpora trebala bi dodatno motivirati poduzetnike na ulaganja i proizvodnju u manje razvijenim područjima, a ujedno i privući investitore”, naglasila je Nataša Tramišak.
Autor:Sanja Plješa/Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.