fbpx
Photo: Zeljko Lukunic /PIXSELL

SPAJALI SU GA I SA SEVERINOM! Milijunaš kojega su obožavali domaći političari: Potpuno se povukao iz javnosti

Autor: Iva Međugorac

Bogat i pomalo zaboravljen – tako se danas može opisati jednoga od najbogatijih Hrvata Luku Rajića, koji se nakon medijskih napisa o ljubavnoj vezi s mladom pjevačicom Tinom Vukov povukao iz javnosti.

No, to što ovaj milijunaš više ne plijeni pažnju javnosti, kao što je to bilo nekada, ne znači da njegov biznis nije aktivan. Jedno se vrijeme po javnom prostoru progovaralo o Rajićevom preuzimanju Imunološkog zavoda s obzirom na njegovo vlasništvo nad PharmaSom – firmom koja se prvotno trebala baviti prodajom genetičkih lijekova, no te su govorancije vrlo brzo pale u zaborav. Inače je PharmaS i bez tih govorancija izrazito zanimljiva tvrtka koja je za manje od dvije godine postojanja izmijenila kompletnu strategiju i Upravu, a to dakako nije moglo proći nezapaženo zbog najava otkaza radi kojih su ljudi sami od sebe počeli napuštati Rajićevu tvornicu.

Dočekala ga politička elita

Ambiciozan poslovni kraj priveden je tako kraju. No, Rajićev uspon poduzetničkim vodama nije uvijek tekao s tolikim poteškoćama. Nakon mljekarskog biznisa kojega je prodao francuskom investitoru, on se dobrovoljno povlači u Švicarsku. Poslije bračnog kraha i poslovnih rezultata, Rajić se opet uz veliku pompu vraća u Hrvatsku. Politička elita dočekuje ga raširenih ruku, a pljeskao mu je među prvima Stipe Mesić ponavljajući da Hrvatska treba pokrenuti resurse.

Resurse je pokrenuti trebao Rajić stavljajući na noge farmaceutsku industriju koja je vlasti u to vrijeme dobro legla. Otvorenje tvornice u Popovači izgledalo je obečavajuće. Na zemljištu kojega je dobio od države vješti poduzetnik podiže tvornicu vrijednu tristo milijuna kuna, a prema najavama u istoj je radno mjesto za sebe trebalo pronaći pedesetak ljudi. Događaj je to kojega nije htio propustiti nitko iole značajan u politici pa se na otvorenju pojavila premijerka Jadranka Kosor koja je govorila o važnom događaju i investiciji u proizvodnji.

I Rajić se tada samoinicijativno pohvalio da je proizvodnja njegov put. Na svojem putu skupio je tim stručnjaka koji su se bacili na posao. Međutim, vrlo brzo uslijedilo je razočarenje jer proizvodnja se ondje nije odvijala. Po modelu kupi-prodaj djelovala je njegova tvrtka koja je trebala proizvoditi i prodavati genetičke lijekove, a u pogonu se prema kazivanju djelatnika odvijala akcije prepakiravanja lijekova. Isti su se uvozili iz skoro cijele Europe, a vlasnik veoma brzo mijenja strategiju. Smjenjuje upravu, reže plaće, dijeli otkaze, a dio eksperata sam napušta brod koji tone. I preko noći na tržištu se predstavlja kao firma koja proizvodi dodatke prehrani.

Voli poznate dame

Na Rajićevom računu kriju se danas milijarde. Zagledao se u mnoge poznate dame, pa se tako jedno vrijeme kazivalo kako simpatije prema njemu njeguje popularna Severina. Luka je rođen u Konjicu, u kojem ga nazivaju Goran. Njegova obitelj živjela je u selu Dubravice, nedaleko od Konjica. Njegov otac Ivan bio je lokalni majstor koji je gradio kuće i mostove. Kroz godine, dolazi u Sesvete kod Zagreba. U početku su bili podstanari, ali su ubrzo izgradili kuću u naselju Mala Bosna, u ulici Tita Brezovačkog u Sesvetama. Luka je kao dječak pomagao ocu u građevinskim radovima i kasnije na ciglani. Tijekom srednje škole počeo se baviti trgovinom. Držao je štandove na tržnicama na kojima je prodavao raznu robu, od božićnih drvaca do razne švercane robe iz Njemačke. Završio je srednju školu za strojobravara. Nakon odsluženja vojnog roka zaposlio se kao vozač kamiona u Dukatu, ali trgovinu cementom nastavlja i kao vozač u ovoj mliječnoj tvrtki. Zarađivao je na inflaciji, a osamdesetih kupuje prvi automobil.

Uskoro je u iznajmljenim prostorima u kući djeda nogometaša Darija Šimića otvorio samoposlugu, a nekoliko brojeva dalje u istoj ulici koja se danas zove Bartola Kašića, otvorio je kafić koji je solidno poslovao. Potom je vrlo brzo kupio rabljeni Mercedesov tegljač i osnovao poduzeće Ralu. Počeo je pružati prijevozničke usluge za druga poduzeća, među ostalim, i za Voće Jure Klarića. Potom je kupio hladnjaču i počeo uvoziti jeftine sireve iz tadašnje Čehoslovačke. Uz to je njegovo poduzeće Ralu obavljalo prijevozničke usluge za Dukat.

Kralj privatizacije?

Kako je Dukat bio u teškoćama, 2,5 godine nisu ga plaćali već su mu davali dionice. Kada je priopremljena privatizacija Dukata, elaborate o procjeni radio je Čačićev Coning. Rajić je ’92. za 20 tisuća maraka upisao u pretvorbi dionice Dukata, kasnije je dionice nastavio kupovati od Hrvatskog fonda za privatizaciju i malih dioničara. Većinskim vlasnikom postaje kroz dvije godine sa deset milijuna maraka. Nakon toga kupuje Sirelu, a zatim Mljekaru Zadar formirajući Lura grupu.
Rajić je uskoro postao vodeći proizvođač mlijeka i mliječnih proizvoda ne samo u Hrvatskoj nego i u regiji. Jedna od nerazjašnjenih stvari iz tog perioda su i priče da je sudjelovao u promjeni jugoslavenskih dinara za devize u Bosni i Hercegovini o čemu se on sam nikada nije izjašnjavao. Zbog novonastale situacije morao je roditelje preseliti na Pantovčak iako njegov otac to nije htio. Nedugo potom, oženio se ekonomistiocm Bornom s kojom ima troje djece. Sele se u Švicarsku gdje ovaj kupuje malu tvornicu čokolade. Nakon svega dvije godine par se razvodi, a Borni pripada 40 milijuna eura. Oboje su nastavili živjeti u Ženevi. Luka u središtu grada, a Borna s njihovom djecom u kući na obali Ženevskog jezera. Godine 2007. Luka Rajić prodaje Dukat francuskom Lactalisu za 280 milijuna eura. U Popovači otvara već spomenutu tvrtku, te gomila bogatstvo. I tako, dok su jedni ratovali drugi su se pod okriljem noći, i uz znanje vlasti, bogatili.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.