SOLIDARNOST NA DJELU! Bankarski sektor treba pomoći poljoprivrednicima na potresom pogođenom području

Autor: Sanja Plješa/Dnevno

Hrvatski bankarski sektor treba se solidarizirati s poljoprivrednicima nastradalima u razornom potresu koji je pogodio područje oko Petrinje, Siska i Gline.

To apeliraju iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) te bankarima poručuju da “poljoprivrednicima ne obustavljaju isplate po bilo kojoj osnovi zbog potpora koje će pogođenim poljoprivrednicima sjesti ovih dana na njihove račune”.

U HPK ističu kako bi “svaka obustava ili naplata troškova u ovom trenutku bila loša i nedopustiva za poslovanje poljoprivrednika”.

“Poslovna politika svake banke koja djeluje na hrvatskom tržištu trebala bi biti usklađena s trenutno teškom situacijom koja je zadesila poljoprivrednike na područjima koje je pogodio katastrofalan potres. Naši poljoprivrednici spremni su ispunjavati svoje redovne obveze prema svojim bankama, a naš je apel da se banke sada solidariziraju i da imaju više senzibiliteta prema nastradalim poljoprivrednicima i njihovom poljoprivrednom potencijalu. Vjerujemo da će nas banke u Hrvatskoj podržati u namjeri da se poljoprivrednicima u ovom teškom trenutku olakša život i poslovanje te da im neće dodatno otežavati ovu tešku situaciju naplatom njihovih obveza iz ovih žurnih potpora”, rekao je Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

Na potresom pogođenom području djeluje 14 tisuća OPG-ova. Njima je odobrena žurna isplata izravne potpore u iznosu od 35 milijuna kuna s obzirom na razmjere katastrofalnih događaja i prirodnih nepogoda odnosno potresa.

Pokrenut je postupak prijevremene isplate proračunskog dijela izravnih potpora za proizvodnu 2020. Sredstva se odnose na plaćanje po površini: osnovno, zeleno i preraspodijeljeno plaćanje, mlade poljoprivrednike te proizvodno vezane potpore za povrće, voće i krmno proteinske usjeve kao i plaćanja područjima s prirodnim ograničenjima i ostalim posebnim ograničenjima.

Svi oni koji su podnijeli Jedinstveni zahtjev za potporu u 2020. godini i koji su prošli kontrole Agencije za plaćanja dobit će tijekom siječnja potporu. HPK već su kontaktirale pojedine banke koje su izrazile solidarnost i poslale poruku da će biti partneri i stati na stranu poljoprivrednika te neće naplaćivati i obustavljati žurne potpore.
“Vjerujemo da će ovo biti dobra gesta i poruka i svih drugih banaka u Hrvatskoj koje posluju s našim poljoprivrednicima”, zaključili su u HPK.

Autor:Sanja Plješa/Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.