Foto: Ivo Ravlic / CROPIX

Snježana je za stan platila 25 tisuća eura više nego što je trebala, sada čeka pravdu: ‘Prestrašno’

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Udruga Franak je pred Vrhovnim sudom iznijela alarmantne podatke o katastrofalnoj sporosti sudskog sustava u Hrvatskoj. Nakon devet godina od konverzije kredita iz švicarskih franaka te šest godina nakon pravomoćne kolektivne presude u slučaju “švicarski franak”, potrošači još uvijek čekaju na konačno rješenje svojih pravnih sporova.

Sporost sudova ostavlja oko 55 tisuća potrošača u neizvjesnosti, čekajući hoće li dobiti pravednu odluku.

Jedna od njih je i Snježana Jurković koja je prije 17 godina pristala na kredit u švicarskim francima. Pretplaćeno još uvijek nije dobila, iako je prema vlastitom izračunu banci vratila više od 25 tisuća eura.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Suci nemaju empatije

“Prestrašno je što traje predugo, ja sam napravila veliki zaokret u smislu da sam prekinula tu agoniju, prodala sam stan, nije to lako, odselila sam iz Zagreba i jednostavno sam završila tu priču”, rekla je Jurković dodajući da ne razumije da suci nemaju empatiju.

Udruga Franak ističe da je situacija alarmantna, s općinskim i županijskim sudovima koji su pretrpani neriješenim predmetima. Goran Aleksić, koordinator ekonomsko-pravnog tima Udruge Franak, naglašava da su stotine, pa i tisuće vještačenja na nižim sudovima pokazala da potrošačima nisu vraćeni iznosi koje su trebali dobiti nakon konverzije kredita.

Prema procjenama Udruge Franak, banke bi korisnicima kredita u švicarskim francima trebale vratiti čak četiri milijarde eura opljačkanog novca. No, sve to ostaje pod velikim upitnikom dok Vrhovni sud ne donese konačnu odluku o pravima potrošača.
Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.