fbpx

SLUČAJ KOŽARA: U najveću osječku sramotu umješani svi od Hypo banke pa sve do Glavaša!

Autor: Marko

I dok Hypo banka piše žalbe, zaposlenici su i dalje bez plaća. Kožara je sad ruglo Osijeka, a ugrožava i zdravlje građana. "Tamo je sve puno narkomana. Na onom dijelu gdje je bila kemija sad je opasno po život. U blizini su vrtić i škola, a sve je puno šprica. Ni Grad nije ništa napravio da se ta šteta sanira", rekao nam je jedan zabrinuti bivši zaposlenik.

Ovu groznu priču iz Osječke tvornice kože najbolje je početi s riječima jedne od stotinjak zaposlenica i zaposlenika ove tvrtke koji već 15 godina nisu dobili svoje zaslužene plaće. Do krivaca ćemo doći nešto kasnije, ali prvo treba spomenuti poštene ljude koji su postali žrtve politike, krupnog kapitala i našeg uvrnutog pravosuđa.

“Radnica sam bivše Osječke tvornice kože (Kožara). Majka sam dvoje djece koje školujem i pitam se dokle više ovako. Još 1997. godine Kožara je otišla u stečaj kojemu je kumovala tadašnja Slavonska banka, danas Hypo Alpe Adria Bank. Prošlo je punih 15 godina, a zaposlenicima nisu isplaćene otpremnine i zaostale plaće. Da stvar bude gora, banka je rasprodala pokretnu imovinu i strojeve, a prostor Kožare nelegalno je iznajmila raznim udrugama”, rekla nam je jedna bivša zaposlenica Kožare. Ona, kao i ostali oštećenici, želi ostati anonimna dok se neka služba od naših pravnih službi ne pokrene. Nakon toliko godina, isplata svih plaća je najmanje što zaslužuju.

Kako doznajemo, sudovi su se već bavili ovim predmetom, ali bezuspješno. Naime, Trgovački sud u Osijeku je već donio presudu u korist zaposlenika, ali je Hypo banka u međuvremenu poslala 32 žalbe na to rješenje. Zamislite, kroz povijest cijelog slučaja poslati 32 žalbe. Takvo nešto je u Europi neviđeno. U međuvremenu je cijeli slučaj došao na Visoki trgovački sud u Zagrebu gdje skuplja prašinu na stolu nekog suca.


A zašto mediji tako malo pišu o ovom slučaju?

Tu se vraćamo na politiku i novac koji u Hrvatskoj imaju neku čudnu spregu. Naime, kad je Glas Slavonije davnih dana zagrebao površinu ove priče, netko ili nešto je stopiralo nastavak. Bivši radnici za to krive utjecaj Branimira Glavaša za kojega smatraju da je pomoću svoje kontrole lokalnih medija gurao pod tepih uspješno uništavanje osječkog gospodarstva. Kasnije se ispostavilo da je s istom praksom nastavio i njegov nasljednik na mjestu župana Osječko-baranjske županije Krešimir Bubalo. U našem posjedu je poziv upućen zaposlenicima na sastanak 27. rujna 2006. godine od strane banke i Bubala gdje je on njima ponudio pola njihovih plaća bez otpremnina i odštete ako odmah odustanu od svih ostalih potraživanja. Nakon gotovo deset godina čekanja, naravno da zaposlenici na to nisu htjeli pristati. kako tvrde bivši zaposlenici, njihovu priču je nedavno blokirao i Jutarnji list, ali EPH-u je Hypo banka u vlasničkoj strukturi pa to ne bi trebalo biti preveliko iznenađenje.

Protiv krivaca za ovu osječku tragediju je još 2002. podignuta kaznena prijava koja je u posjedu redakcije portala Dnevno.hr. Iako svi znamo da je neisplata plaće odnedavno kazneno djelo koje se kažnjava zatvorom, nitko od silnog niza osumnjičenih nije procesuiran. Sudionike ovog mutnog posla se tereti da su pomogli Slavonskoj banci (sad Hypo) da izmisli potraživanja prema tvornici. 

Crna lista počinitelja

Navodno je banka lažirala iznos kredita koji je vlasnik tvrtke Mijo Jelić morao platiti. Drugim riječima, Jeliću su pri podizanju kredita za kupnju tvornice rekli da plati jednu cifru, a oni su u svojim papirima bilježili drugu. Osoba za koju svi sumnjaju da je direktno kumovala ovoj pljački je bivši direktor Slavonske banke Ivo Markotić i zato je njegovo ime na prvom mjestu kaznene prijave, a uz njega dežurni krivac je i Ivan Mihaljević, bivši direktor tadašnje Agencije za pretvorbu (privatizaciju) koji je dopustio takav kredit. Zašto je banka sve ovo napravila? Jer su na zemljištu bivše Kožare htjeli napraviti poslovne objekte i stambene zgrade, a kako tvrde neki zaposlenici, krajnji cilj je bio trgovački centar. Međutim, kasnije se ispostavilo da se u blizini nalazi spomenik nulte kategorije tako da su rušenje i gradnja objekata bili strogo zabranjeni. Zato bivša tvornica godinama zjapi prazna. Kaznena prijava optužuje i dvojcu Austrijanaca, članova Uprave Hypo banke Geunthera Striedeingera i Gerharda Suessa jer kao voditelji poslova banke u Hrvatskoj nisu ništa poduzeli da se šteta zaposlenicima sanira.
I dok Hypo banka piše žalbe, zaposlenici su i dalje bez plaća. Kožara je sad ruglo Osijeka, a ugrožava i zdravlje građana. “Tamo je sve puno narkomana. Na onom dijelu gdje je bila kemija sad je opasno po život. U blizini su vrtić i škola, a sve je puno šprica. Ni Grad nije ništa napravio da se ta šteta sanira”, rekao nam je jedan zabrinuti bivši zaposlenik. Ne samo da je prostor postao leglo narkomana, nikad zapravo nisu sanirane otpadne vode koje je tvornica proizvodila dok je još radila. Grad o svemu i dalje šuti.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.