Foto: Pixabay

SLIJEDI LI NAPOKON ISPUHIVANJE BALONA? Nasdaq indeks zaronio još dublje u područje korekcije

Autor: Dnevno

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale, nakon blagog rasta dan prije, jer su ulagači nesigurni uoči odluka čelnika američke središnje banke, ali i zbog jačanja geopolitičkih napetosti.

Dow Jones oslabio je 66 bodova ili 0,19 posto, na 34.297 bodova, dok je S&P 500 pao 1,22 posto, na 4.356 bodova, a Nasdaq indeks 2,28 posto, na 13.539 bodova.

Nakon jučerašnjeg pada, Nasdaq indeks zaronio je još dublje u područje korekcije, dok se S&P 500 našao nadomak tog područja, pa je sada 9,2 posto ispod svoje prethodne rekordne razine, dosegnute 3. siječnja.

“Krećemo se oko te razine od minus 10 posto, pa se ulagači pitaju je li vrijeme za zaštitu svog novca i prodaju dionica ili su cijene prenisko pale, pa je prilika za kupnju?”, kaže Tom Martin, portfelj menadžer u tvrtki GLOBALT.

Nesigurnost na tržištu posljedica je neizvjesnosti uoči odluka čelnika Feda. Njihova dvodnevna sjednica završava u srijedu, kada će biti objavljeno priopćenje i kada će predsjednik središnje banke Jerome Powell održati konferenciju za medije.

Potpuno je jasno da će Fed uskoro početi povećavati ključne kamatne stope jer je inflacija dosegnula 7 posto, najvišu razinu u gotovo 40 godina.

No, pitanje je koliko će Fed krenuti agresivno u suzbijanje inflacije. Analitičari procjenjuju da bi već u ožujku mogao povećati ključne kamate za 0,25 postotnih bodova, a potom još u dva ili tri navrata do kraja godine, kada bi kamate mogle iznositi 1 posto.




Omikron usporio gospodarske aktivnosti

No, posljednji pokazatelji upućuju na to da je širenje omikron varijante koronavirusa usporilo gospodarske aktivnosti.

“Ekonomski podaci ukazuju na slabljenje, što bi moglo navesti Fed da bude manje agresivan”, kaže Tom Martin.

U svakom slučaju, slijedi zaoštravanje monetarne politike, nakon što su dvije godine monetarni poticaji Feda i fiskalni poticaji vlasti podržavali oporavak gospodarstva od koronakrize i rast tržišta dionica.




Ulagači su nesigurni i zbog napetosti između SAD-a i Rusije u vezi Ukrajine.

U fokusu ulagača su i poslovna izvješća, a rezultati većine kompanija bolji su od očekivanja. Dosad je izvješća objavilo 79 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 81 posto nadmašilo očekivanja po zaradama.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija u posljednjem lanjskom tromjesečju bile 24,1 posto veće nego godinu dana prije.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,02 posto, na 7.371 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,75 posto, na 15.123 boda, a pariški CAC 0,74 posto, na 6.837 bodova.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.