foto: Ministarstvo turizma

SLAB INTERES ‘Svi koji se ovog ljeta nadaju Talijanima ostat će razočarani’

Autor: dnevno

Svi koji diljem Europe i svijeta ove godine iščekuju i talijanske turiste, bit će razočarani jer, po trenutačnom raspoloženju Talijana, mnogi od njih neće tijekom ljeta napuštati Italiju, piše Slobodna Dalmacija.

“Prema sadašnjim anketama, računa se da će Italiju ove turističke sezone napustiti samo tri posto onih Talijana koji su prethodnih godina odlazili u inozemstvo na odmor. To je mizeran broj u odnosu na one prije pandemije”, kazuje nam Rea Karninčić iz Milana, Splićanka koja je tamo vlasnica turističke agencije “Solo Croazia”.

Računa se da svake godine na ljetni godišnji odmor odlazi oko 40 milijuna Talijana, a od tog broja njih 40 posto putuje izvan Italije.

Otvaraju se granice, ali…

“Radi se o brojci od oko 16 milijuna Talijana. Dakle, od tih 16 milijuna, Europa i svijet mogu očekivati, kako sada stvari stoje, najviše 480 tisuća talijanskih turista. To je zanemariv broj u odnosu na prethodne godine, ali on je trenutačan i možda se do srpnja nešto promijeni i taj broj u konačnici bude veći”, procjenjuje Karninčić.

Italija svoje granice otvara sutra i tada će prvi put nakon 8. ožujka Talijani moći otići s Apeninskog poluotoka. Doduše, bili su neki Talijani i nakon toga datuma izvan Italije, i to u Hrvatskoj, kada je netko “mudar” 11. ožujka, u jeku najveće korona-krize u Italiji, dopustio da trajekt “Marco Polo” s devet talijanskih državljana uplovi iz Ancone u splitsku gradsku luku.

“Evo, i ja sam prije dva dana došla na svoj Brač, u Bol. Mogla sam iz Italije neometano ući u Hrvatsku jer sam hrvatski državljanin. Iz Italije smo suprug, ja i kći neometano ušli u Hrvatsku. Slovenci nas na graničnom prijelazu nisu ništa pitali, nisu nas ni pogledali, a kada smo ulazili u Hrvatsku, samo smo rekli kamo idemo, pokazali dokumente i prošli. Suprug, koji je pokazao talijanske “papire”, morao je ostaviti broj mobitela na koji će biti kontaktiran, ako to bude potrebno”.




“Inače, u Hrvatsku će, nakon 3. lipnja, moći ući svi oni talijanski državljani koji ovdje imaju nekretninu, bilo da se radi o kući, apartmanu, plovilu, kao i oni koji imaju obitelj, a i svi oni koji imaju rezervaciju za ljetovanje u Hrvatskoj. Takvi će prigodom ulaska u Hrvatsku morati pokazati tu rezervaciju”, napominje Karninčić.

Zanimalo nas je ima li interesa za ljetovanje u Hrvatskoj, ima li njezina turistička agencija takvih upita.

FORBES ODLUČIO: Tri hrvatske destinacije u top 20 najsigurnijih odredišta za post korona odmor




“Pa, ne mogu reći da su mi se baš užarile telefonske linije. Mjesecima nitko nije nazvao jer nitko nije znao što će biti s koronavirusom i kako će se situacija razvijati. Posljednjih dana telefon “sramežljivo” zvoni, počinju se interesirati, ali mislim da svi u Europi, pa tako i u Hrvatskoj, mogu zaboraviti na talijanske turiste tijekom lipnja. Možda tek nešto u srpnju, kolovozu i rujnu. Brodski prijevoznik SNAV, koji povezuje Italiju i Hrvatsku, počinje ploviti tek od 27. lipnja, a zrakoplovi će poletjeti tek početkom srpnja. Isto tako “Jadrolinija” počinje prometovati s Italijom od 10. ili 12. lipnja, i to dva puta tjedno”, kaže Karninčić.

Vaučeri za ostanak

Da je ovakvo trenutačno raspoloženje u Italiji loše za Hrvatsku, najbolje govori podatak da je prije korona-krize ovamo ljeti dolazilo oko milijun talijanskih državljana.

“A, to su neka prošla, bolja vremena. Odgovor na to zbog čega Talijani neće ovo ljeto putovati u inozemstvo treba prvenstveno tražiti u financijskim razlozima, jer je dosta ljudi osiromašilo ili ostalo bez posla, pa sebi ne mogu priuštiti ljetovanje. Drugi razlog je taj što mnogi Talijani više nemaju ni dana godišnjeg odmora jer su tijekom krize iskoristiti “stari” i ovogodišnji dopust. Treći razlog je taj što talijanska država potiče Talijane da ostanu ljetovati u Italiji i na taj način pomognu oporavku države. Tako će svaka obitelj dobiti vaučer od 500 eura koji se mora potrošiti u hotelima u Italiji. Samci će dobiti vaučer od 150 eura”, zaključuje Rea Karninčić.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.