Ivo Cagalj/PIXSELL

Škrlec: Problem sezonalnosti možemo riješiti razvojem zelenog i pristupačnog turizma

Autor: dnevno.hr

"Na konferenciji želimo s konkretnim primjerima predstaviti potencijale zelenih politika za različite sektore gospodarstva, turizma i poljoprivrede. Upravo ovdje leži ogromna prilika koju bi ova regija trebala iskoristiti ako želi biti konkurentna i održiva." - rekao je zastupnik Šoltes.

Hrvatska može ostvariti još bolje rezultate u turizmu primjenjujući inovativne instrumente u sklopu suradnje država Jadransko-jonske regije i novih europskih zakonodavnih okvira – Paketa kružne ekonomije i Europskog akta o pristupačnosti, poruka je s današnje panel rasprave kojom je u Splitu otvoren prvi dan međunarodne konferencije „Zeleni i pristupačni turizam“ u organizaciji zastupnika u Europskom parlamentu Davora Škrleca i Igora Šoltesa (Slovenija).

“Želimo turizam koji će učinkovito koristiti lokalne potencijale u proizvodnji i ponudi zdrave hrane, zapošljavati sve generacije, a naročito mlade, te koji će trošiti manje resursa primjenom lokalnih obnovljivih izvora energije.Ovim pristupom možemoprije svega umanjiti problem sezonalnosti hrvatskog turizma, a dodatnu priliku pruža i razvoj modela pristupačnog turizma koji poticanjem inovacija i kreativnostiu dizajnu te istovremeno na održiv način doprinosi razvoju građevinskog sektora kao jednog od važnijih pokretača gospodarstva općenito.Ekonomski model konkurentnog hrvatskog turizma treba se stoga temeljiti na principima kružne ekonomije i održivim modelima financiranja poput etičnih banaka, zadruga i naravno Europskih fondovapri čemu je uključenost svih segmenata društva ključna za njegovu uspješnu realizaciju.” – izjavio je zastupnik Škrlec.

“Povezivanje turizma, lokalne zajednice i gospodarstva ključ je za stvaranje dodane vrijednosti i novih radnih mjesta. Konferencija u Splitu izvrsna je prilika za razvoj novih ideja i umrežavanje ključnih dionika što je preduvjet za učinkovito korištenje europskih fondova. Na konferenciji želimo s konkretnim primjerima predstaviti potencijale zelenih politika za različite sektore gospodarstva, turizma i poljoprivrede. Upravo ovdje leži ogromna prilika koju bi ova regija trebala iskoristiti ako želi biti konkurentna i održiva.” – rekao je zastupnik Šoltes.

Na konferenciji također sudjeluju slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Franc Bogovič (EPP), predstavnici Europske komisije (zamjenik ravnatelja Opće uprave za proračun Manfred Kraff i Iuliana Gabriela Aluas iz Opće uprave za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo i male i srednje poduzetnike), Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavićte mnogi drugi predstavnici državnih institucija, razvojnih agencija i turističkog sektora.

Uz panele se održava i sajam otočnih proizvodana kojem priliku za predstavljanje imaju mnogobrojni predstavnici obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava i mali poduzetnici, a sve u svrhu provedbe ciljeva i promocije održivog turizma.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.