SKRIVAJU NAM KAKO TROŠE: Proračun nam je transparentan kao u državama ‘trećeg svijeta’!

Autor: Nikica Gović

Prema osvrtu, Hrvatska se našla u društvu država poput Sijere Leone, Salvadora, Kostarike, Kirgistana, Dominikanske Republike... Zaključno, država koje ne možemo uvrstiti u zemlje zapada.

Oštre kritike na način na koji Vlada troši novac poreznih obveznika došle su i iz inozemstva. Zaključak IBP-a je da podatci koje Vlada pruža u javnost jednostavno nisu transparentni jer ne uključuju podatke za prethodne godine, već samo za proračunsku godinu.

“International Budget Partnership (IBP), neprofitna organizacija sa sjedištem u Washingtonu, objavila je 10. rujna Indeks otvorenosti proračuna 2015. Za Hrvatsku Indeks iznosi 53 od mogućih 100 bodova, što nažalost predstavlja pogoršanje u odnosu na prethodno istraživanje iz 2012. i ukazuje kako je neophodno poboljšati kvalitetu i dostupnost podataka o državnom proračunu“, stoji u otvorenom osvrtu Instituta za javne financije.

Prema tom osvrtu, Hrvatska se našla u društvu država poput Sijere Leone, Salvadora, Kostarike, Kirgistana, Dominikanske Republike…Zaključno, država koje ne možemo uvrstiti u zemlje zapada.

85

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.