fbpx
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

‘SKORO ME UHVATILA KAP KAD SAM UŠLA UNUTRA’! Preko noći su digli cijene skoro 40 posto: Dva dana poslije promijenili su ploču

Autor: Ivana Jurišić

Statistička agencija EU Eurostat objavila je podatke o rastu cijena hrane u EU prema državama članicama. Klikom na tablice može se vidjeti kako su se u posljednje dvije godine mijenjale cijena kruha, mesa, mlijeka, sira, jaja, ulja, masti, voća, povrća, piva i vina u svim zemljama EU.

Harmonizirani indeks potrošačkih cijena pokazuje kako su se mijenjale cijene u trgovinama koje plaćaju krajnji kupci. Cijene hrane u Hrvatskoj su tako u prosincu 2022. godine bile 19,7 posto više nego u prosincu 2021. To je 1,5 posto više od prosjeka EU i 0,5 posto više od susjedne Slovenije. Apsolutni rekorder po inflaciji EU je Mađarska u kojoj su cijene hrane u posljednjih godinu dana rasle 49,6 posto. Viši rast cijena hrane od Hrvatske bilježi i Njemačka u kojoj su cijene išle gore 20,5 posto.

Rekordan rast cijena kruha

Kruh je jedna od omiljenih namirnica Hrvata. Godišnje ga pojedemo oko 56 kilograma. Nije onda čudo što poskupljenje upravo ove namirnice Hrvatima predstavlja veliki udar na budžet. Podaci Eurostata pokazuju kako su cijene kruha na godišnjoj razini skočile 32,6 posto što je 12,2 posto više od prosjeka EU. Uz Hrvatsku, veliki rast bilježi i Mađarska u kojoj je kruh poskupio više od 82 posto.


Cijene kruha su rasle i nakon toga. Naima, Državni inspektorat je češljanjem trgovina i pekara otkrio kako su cijene pekarskih proizvoda u trgovini na malo nakon uvođenja eura u prosjeku rasle čak 15 posto. Kad se tome doda ovih 32,6 posto, dolazimo do brojke od koje se vrti u glavi.

“Dva dana nakon uvođenja eura skoro me uhvatila kap kad sam ušla u našu lokalnu pekaru. Cijena je baš svemu skočila 30-40 posto. Pokupila sam se i otišla u trgovinu do nje jer nisam htjela plaćati te cijene. Kruh koji sam kupovala prije eura 1,10 sada je bio 1,60”, rekla nam je jedna naša čitateljica koja je željela ostati anonimna.

“Dva dana poslije primijetila sam kako su spustili nešto cijene, ali nikad se nisu vratile na onu razinu od 31.12”, kaže.

Na naše pitanje je li počela kupovati manje kruha zbog poskupljenja, kaže da još nije toliko loše.

“Ali gledam kad je na akciji u trgovini, a kupim i navečer kad je u pola cijene. To ranije nisam nikad radila”, objašnjava.

Mlijeko u Hrvatskoj raslo manje nego u EU

Što se tiče svježeg punomasnog mlijeka, cijene u Hrvatskoj su rasle manje nego u ostatku EU. Dok je prosjek EU 31,1 posto, u Hrvatskoj je cijena mlijeka skočila samo 13,4 posto što je manje. Mlijeko je više poskupjelo i u Sloveniji, Italiji, Njemačkoj i Mađarskoj.
Iznimno su visok rast cijena zabilježila jaja, što zna svatko tko je posljednjih tjedana otišao u trgovinu kupiti navedenu namirnicu. U trgovinama ih je gotovo nemoguće naći jeftinije 3,20 eura.

Podaci Eurostata pokazuju kako je cijena jaja u posljednjih godinu dana rasla 64,5 posto, po čemu je Hrvatska jedan od rekordera EU. U susjednoj Sloveniji njihova cijena je rasla 25,6 posto, a u Njemačkoj 19,6 posto. Prosjek EU je bio 30,2 posto.

Građanima uz cijenu veliki problem predstavlja i kratak rok trajanja jaja.
“Gotovo da sam ih i prestala kupovati. Ne samo da su skupa, već je nemoguće naći jaja kojima je rok trajanja dulji od 3-4 dana”, rekla nam je umirovljenica Pavica.

Cijene ulja i masti najmanje rasle

U Hrvatskoj bilježimo i veliki rast cijena vina. Cijena mu je u godinu dana skočila 18,6 posto, što je čak 11 posto više od prosjeka EU. Dosta skuplje plaćamo i kavu, čaj i kakao, čak 16,4 posto što je 0,8 posto više od prosjeka EU.

Manje od 10 posto su prema Eurostatovoj računici rasle cijene voća i povrća, 9 i 8,8 posto.

Što se tiče ostalih namirnica, rast cijena mesa u Hrvatskoj je na razini prosjeka EU (17 posto), dok su cijene ulja i masti najmanje rasle u Hrvatskoj od promatranih zemalja.

Do lipnja 2022. raste je bio čak veći od prosjeka EU, ali se od tada se bilježi veliki pad.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.