Foto: Boris Kovacev / CROPIX / Ilustracija

Sivasamy odlično zarađuje u Hrvatskoj: Vraća se u Indiju čim ispuni jedan cilj

Autor: I.G.

Prema posljednjim podacima Ministarstva unutarnjih poslova, broj stranih radnika u Hrvatskoj se i dalje povećava, a graditeljstvo je sektor koji privlači najveći broj stranih radnika. Od 1. siječnja do 31. listopada ove godine, izdano je ukupno 147.301 dozvola za boravak i rad, pri čemu se čak 57.353 dozvole odnose na rad u graditeljstvu.

Veći dio stranih radnika dolazi iz Bosne i Hercegovine, s njihovih 22 posto čineći značajan udio u ukupnoj stranoj radnoj snazi. Također, Indija je značajan izvor radne snage s 12.686 radnika do listopada, dok je 3.599 radnika iz Albanije također dobilo dozvole za boravak i rad. Mirzet, Luan i Sivasamy ispričali su kako u Zagrebu žive i rade jedan Bosanac, Albanac i Indijac. U prevođenju je pomogao domaćin na gradilištu, inženjer Hrvoje.

Uvjeti u graditeljstvu sve bolji

Na gradilištu su novinari portala Lider primljeni s veseljem, bez posebne brige o tome što će pitati radnike ili napisati o njima. Radnici su sa zadovoljstvom podijelili svoja iskustva i opisali kako je biti daleko od svojeg doma, obitelji i djece. Hrvoje kaže, strani radnici vole razgovarati s novinarima jer se onda više osjećaju kao ljudi, manje kao brojevi. Radnici pak kažu: “Niste vi prvi s kojima razgovaramo”.

Foto: Vlado Kos / CROPIX / Ilustracija

Znaju i zašto: uvjeti rada u građevinskom sektoru, djelomično i zbog nedostatka radnika, svakim danom sve su bolji, od plaća do troškova i organizacije rada, uvjeta napredovanja. Sve mora biti organizirano kao po špagi, i to ne samo zbog inspekcija nego i zbog efikasnosti. Rokovi su svetinja, a komu ne paše, preko noći može naći bolji posao.

Sivasamy, radnik iz Indije, ističe zadovoljstvo uvjetima života i rada u Zagrebu. Iako je odvojen od obitelji, šalje im dio zarađenog novca, što im omogućuje dobar život u Indiji. Sivasamy planira ostati u Hrvatskoj četiri godine, nakon čega će se vratiti u Indiju s ušteđevinom.

‘Dobri uvjeti za rad i život’

Kamgradovi radnici smješteni su u Zagrebu u jednokrevetnim ili dvokrevetnim sobama u nekoliko objekata, plaćena su im dva topla obroka. Jedni s drugima funkcioniraju gotovo kao obitelj: zajedno rade i jedu, odmaraju se, provode slobodne vikende, slave rođendane…

“Zadovoljan sam jer su tu dobri uvjeti za rad i život. Imam i prijatelje, tu dosta nas radi iz istog mjesta. Nedjeljom najčešće idemo do grada”, kaže Sivasamy.
Mirzet, radnik iz Bosne i Hercegovine, već osam godina radi u Zagrebu i ističe sigurnost koju pruža Kamgrad. Njegov plan je dovesti obitelj u Zagreb, ali se suočava s birokratskim izazovima oko stalnog boravka.

Foto: Vlado Kos / CROPIX / Ilustracija

“Ne volim doći u nepoznato, prvi, volim doći raditi nekamo gdje se već zna kako je. Došao sam zbog svih pogodnosti koje daje ova firma: riješeni su stan, režije, odijela, oprema, prehrana… Ovo je osma godina da sam tu i nijednom nisam imao brigu zbog financija; znam da će plaća doći do petnaestoga, da je tako godinama. Tu se zato osjećam sigurno. Imam se komu obratiti, veliko je rukovodstvo, velika je kompanija što se tiče sigurnosti bilo čega, a i ne može se ni početi raditi dok ne položiš sigurnost i zaštitu na radu. Za sve trebaš biti osposobljen i puno se može naučiti i napredovati”, kaže Mirzet.

Obitelj u Bosni

U poduzeću je trenutačno tesar, no u travnju ove godine završio je četvrti stupanj za građevinskog poslovođu pa se dogovorio da će od svibnja iduće vjerojatno početi raditi na tome radnome mjestu. Tko god ima perspektivu, tko želi učiti i biti korektan u poslu, može se, ‘nije da počneš kao šljaker i tako dočekaš penziju‘, kaže nam. Ovako funkcioniraju sve velike građevinske tvrtke u Hrvatskoj, prije svega jer teško pronalaze radnike koji su specijalizirani, odnosno stručni za pojedine poslove.
Igor sadi svima dobro poznatu biljku i odlično zarađuje: ‘Sve nam se isplatilo’

Mirzetova obitelj živi u Bosni, supruga i dvojica sinova; starijem je dvadeset godina i počeo je raditi pa će ubrzo biti samostalan. Mirzetov je plan uskoro u Zagreb dovesti suprugu i mlađeg sina, koji bi se stigao tu integrirati u društvo te početi s nekim novim životom. Ovisi to još o papirima, u postupku je prijave za stalni boravak, zbog čega je lani polagao i hrvatski jezik, što mu je bilo smiješno, no mora se. Muči ga jedino što je te papire predao prije više od godinu dana, a još ga nitko nije ni nazvao, piše Lider.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.