Sindikat umirovljenika traži ukidanje drugog mirovinskog stupa jer je u vlasništvu banaka

Autor: D.K.

Napominju kako je hrvatski model zapravo model Svjetske banke koji je, pod ucjenom ishođenja kredita i potpora međunarodnih financijskih institucija, prihvaćen samo u europskim bivšim socijalističkim zemljama i praktički je nepoznat Zapadnoj Europi. Kako kod drugog stupa postoji izrazit problem netransparentnosti, te nesudjelovanja stvarnih vlasnika mirovinske štednje u odlučivanju i nadzoru, on je u efektivnom vlasništvu banaka, čime je izložen političkim i bankarskim manipulacijama, ocjenjuje SUH.

Kako bi se spriječio raspad ukupnog mirovinskog sustava, Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) uputio je poziv Vladi na žurno ukidanje postojećeg drugog mirovinskog stupa obvezatne kapitalizirane štednje. Prema njihovoj ocjeni, drugi mirovinski stup ruši ukupan mirovinski sustav te predstavlja težak teret za državni proračun. Uz ukidanje tog stupa, SUH traži povrat akumuliranih sredstava od 54 milijarde kuna u prvi javni mirovinski stup, te postupno uvođenje profesionalnog modela mirovinske štednje zajedničkim prinosima zaposlenih i poslodavaca, ističu u priopćenju.

Napominju kako je hrvatski model zapravo model Svjetske banke koji je, pod ucjenom ishođenja kredita i potpora međunarodnih financijskih institucija, prihvaćen samo u europskim bivšim socijalističkim zemljama i praktički je nepoznat Zapadnoj Europi.

Tamošnji modeli drugog stupa su u pravilu dobrovoljni, navode u SUH-u, iako ima i obvezatnih kao u Danskoj, Nizozemskoj i Švedskoj, no riječ je o tzv. profesionalnim mirovinskim sustavima. Ističu da se najveći dio mirovine zapadnoeuropskih umirovljenika i dalje podmiruje iz javnih mirovinskih stupova ili proračuna, ali s trendom jačanja dodatnih stupova.
Ovoga mjeseca i Poljaci su, nakon Mađara i Slovaka, odlučili ukinuti model drugog stupa individualne kapitalizirane štednje te omogućiti prijelaz svima koji to žele u prvi mirovinski stup međugeneracijske solidarnosti, dok su sve druge zemlje znatno reducirale doprinose, s izuzetkom Hrvatske i Bugarske, obje oko pet posto.
Drugi stup se, ističu, nije pokazao rješenjem za probleme koji nastaju za sustave državnih (javnih) mirovina zbog demografskih promjena, sporog gospodarskog rasta i velike nezaposlenosti.

U SUH-u naglašavaju kako prvi stup ima obvezu pokriti i određene socijalne rizike (najniža mirovina, invalidska i obiteljska mirovine), a ti se socijalni rizici sada prevaljuju isključivo na prvi stup, dok drugi stup nema elemenata solidarnosti i socijalne redistribucije. Nadalje, podsjećaju da drugi stup ima visok rizik nedostatnog prinosa kao posljedice gospodarskog stanja, slabe razvijenosti tržišta kapitala, inflacije te rizika lošeg upravljanja.

Kako kod drugog stupa postoji izrazit problem netransparentnosti, te nesudjelovanja stvarnih vlasnika mirovinske štednje u odlučivanju i nadzoru, on je u efektivnom vlasništvu banaka, čime je izložen političkim i bankarskim manipulacijama, ocjenjuje SUH.

Autor:D.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.