fbpx

SINDIKAT: Objavite stvarne plaće zaposlenih dužnosnika u agencijama

Autor: Hina/I.Galešić

Iako su plaće državnih dužnosnika javne, plaće dužnosnika u raznim državnim agencijama i ustanovama, koje ne bi smjele biti više od plaća ministara, sve su prije nego javne i transparentne.

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske zatražio je u četvrtak da se javno objave podaci o stvarnim plaćama dužnosnika u agencijama i ugovorenim iznosima otpremnina.
Pri tome računa i na podršku i pomoć saborskih zastupnika koji su, ističu, već pokazali senzibilitet za problem ministarskih štićenika i zaposlenika u agencijama, poput Mirele Holy.

Iako su plaće državnih dužnosnika javne, plaće dužnosnika u raznim državnim agencijama i ustanovama, koje ne bi smjele biti više od plaća ministara, sve su prije nego javne i transparentne, posebice u dijelu koji se odnosi na otpremnine, upozorava sindikat.

Plaće te strukture državnih dužnosnika trebale bi se kretati u okvirima koeficijenta 6,42 koji imaju ministri, ali ih nadmašuju zahvaljujući posebnim propisima i aktima agencija u kojima rade. Istodobno, u slučaju otpremnina, koje porezni propisi tretiraju kao plaću, agencije predstavljaju pravi “zlatni rudnik” u kojem agencijski dužnosnici mogu ugovoriti iznose otpremnina ravne dobitku na lutriji, tvrde sindikalci.


Navode primjer plaće predsjednika Vijeća HAKOM-a koja se utvrđuje kao umnožak osnovice za obračun plaće državnih dužnosnika i koeficijenta 6, zatim se dodatno uvećava za 0,5 posto za svaku navršenu godinu staža, a najviše za 20 posto, jednako kao i naizgled bolje plaćenim ministrima čiji koeficijent iznosi 6,42.

Osim toga, predsjednik Vijeća HAKOM-a ima pravo na druga materijalna prava, poput prava na povećanje plaće od 15 posto za doktora znanosti, te drugih uvećanja plaće kao što su jubilarna nagrada, regres i druge prigodne nagrade.

“Primjenom tih standarda, plaća predsjednika Vijeća HAKOM-a veća je od ministarske plaće, iako sukladno odredbi članka 13b. Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika ne bi smjela biti viša od utvrđenih plaća ministara. Ministar nema pravo na povećanje plaće po osnovi titule doktora znanosti, niti pravo na regres i druge pomoći i nagrade na koje pravo ima predsjednik Vijeća HAKOM-a, ističe sindikat.

Vezano uz otpremnine, SDLSN navodi slučaj agencije APIS IT, u kojoj predlažu donošenje sustava otpremnina po takvoj formuli da bi jedan od članova Uprave, koji je u svojoj imovinskoj kartici za 2013. naveo bruto plaću veću od 32.000 kuna (s dodacima), u slučaju dogovora s Upravom dobio otpremninu veću od 600.000 kuna.

“Iz tih primjera proizlazi da su ministri ‘male bebe’ za dužnosnike u agencijama, ali i to da je dug tih dužnosnika ministrima i drugim političkim moćnicima, koji su im omogućili ovakve nestvarne prihode, velik i obvezujući”, poručuje sindikat u priopćenju.
Autor:Hina/I.Galešić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.