Foto: Igor Kralj/PIXSELL/ilustracija

SINDIKALIST SEVER O VIŠIM CIJENAMA PLINA I STRUJE: ‘Nova poskupljenja će tisuće ljudi gurnuti u veliko siromaštvo’

Autor: Ivana Jurišić

Podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) kažu kako je stopa rizika od siromaštva u Hrvatskoj nešto viša od 18 posto, što znači da je u ozbiljnom riziku od siromaštva nešto više od 700 tisuća stanovnika. Podaci su to koji lede krv u žilama, osobito kada se sjetimo novih poskupljenja što znači da će biti još lošije.

Za nekoliko dana DZS će objaviti nove podatke o inflaciji u prosincu. U studenom je zabilježen rast od 4,8 posto na godišnjoj razini, što je zabrinulo čak i neke ekonomiste koji su govorili kako se ne trebamo bojati jer će se sve uskoro smiriti i vratiti ćemo se stopama do 2 posto kakv smo godinama imali. S obzirom na činjenicu da je ministar Ćorić prije nekoliko dana najavio poskupljenje i struje i plina, pada vjerojatno neće biti.

Osim energenata raste i cijena hrane. I iako statistika pokazuje kako je hrana u studenome rasla šest posto na godišnjoj razini, svatko tko mora brojiti svaku kunu kako bi nahranio obitelj, zna da je ta brojka daleko od stvarnosti.

“Kažete da je hrana rasla samo 6 posto? Nevjerojatno. Ja svaki dan gledam akcije i kataloge i svemu je cijena otišla, ulju, brašnu, mlijeku…. Pa prije sam mlijeko kupovala na akciji za manje od 4 kune, a sad je na akciji 4,7 kuna. Pa to je poskupljenje od samo 20 posto. A čujem na televiziji da proizvođači traže i veće cijene otkupa što znači da će biti samo skuplje”, kaže umirovljenica Pavica.

Na pitanje koliko će se najavljeno poskupljenje struje odraziti na kućni budžet, odgovara kako će morati dosta srezati troškove:

O dobrom mesu možemo samo sanjati

“Struju već sad plaćamo 450 kuna mjesečno, tako da ne znam kako ćemo kad bude skuplje. Odjeće, osim one najjeftinije smo se već odrekli, a sad ćemo se morati odreći i kupnje hlača za 70 kuna. O kvalitetnijem mesu možemo samo i sanjati, jedemo samo piletinu, svinjetinu i oslića, i to samo s akcije”.

Priča kako je neki dan u trgovini vidjela jednog umirovljenika kako gladnim očima gleda škrpinu u hladnjaku, da bi se na kraju odlučio za oslića i pohanu ribu na akciji:




“Kad je oslić na akciji, vidjeti ćete kako je sve puno umirovljenika oko hladnjaka, jer je to jedina riba koju sebi mogu priuštiti. I to smrznuta, a na svježa, jer za toga bi već trebalo dati 50 kuna, a to sebi mogu priuštiti samo bogatiji umirovljenici”, priča.

Kaže kako bi sve dala da u trgovini može kupiti hranu bez gledanja cijena, ali i ne sjeća se kad se zadnji put to moglo.

“Imamo sreće da smo se u mirovini iz većeg stana preselili u manji, jer ne znam kako bismo platili te režije. Tamo smo samo grijanje na plin plaćali 9.000 kuna godišnje”.




Kaže kako se već odavno odvikla odlazaka na tržnicu jer je tamo sve skuplje nego u trgovini:

“Pa grah je na pijaci skuplji od junetine. Postao je gospodska hrana, a uvijek je bio hrana za siromašne”.

Nedovoljno siromašni za vaučere

Teško je i Mirjani Pavlak koja radi dva posla kako bi prehranila sebe i svoje dijete i s užasom čeka novo poskupljenje energenata, osobito ako se ostvare predviđanja nekih stručnjaka koji govore kako bi cijena plina od 1. travnja mogla ići i 80 posto gore.

U Hrvatskoj oko 600 tisuća kućanstava koristi plin, a jedno kućanstvo na godinu u prosjeku potroši 3.300 kuna, što je oko 275 na mjesec. Ako dođe do poskupljenja od samo 30 posto, mjesečni račun narast će na 357 kuna. Na 412 s poskupljenjem od 50 posto. U slučaju da cijena plina naraste 80 posto kako neki predviđaju, mjesečni račun mogao bi skočiti na 495 kuna.

“Mogu vam reći da me je jako strah novih poskupljenja plina i struja jer su već i ovako jako visoki. Pa ja svaki mjesec plaćam oko 280 kuna struje i skoro 1.000 kuna plina. Ako cijena stvarno ode, kako najavljuju, neću moći platiti račune. Ako se to dogodi, mi ćemo za koji mjesec biti kruha gladni”, govori.

“Evo neki dan čitam kako je prosječna hrvatska plaća viša od 7.000 kuna, pa se pitam gdje su ti ljudi. Ja još radim u dobroj firmi i vjerujte mi nitko od nas ne zarađuje toliko”, napominje.

“Samo da mi neko kaže da se moram nečega odreći. Čega, pa nema toga čega se ja nisam već odrekla”.

Iako se ministar Čorić neki dan na Hrvatskom radiju pohvalio kako je država potrošila 116 milijuna kuna na vaučere za 60.000 kućanstava, Mirjana kaže da ih ona nije vidjela:

“Valjda im nismo dovoljno siromašni”, smije se. “To što moram raditi dva posla, to što s posla dođem u 11 sati navečer u hladni stan čije grijanje plaćam skoro 1.000 kuna, nije dovoljno”.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever objašnjava kako odmah treba nešto napraviti kako ne bi došlo do tako velikog povećanja cijena kakvo se sada najavljuje:

“Nije pitanje hoće li se s ovim poskupljenjima moći nositi oni koji su sad najugroženija skupina, već se pitanje odnosi na to što će se i kako događati s velikim dijelom građana koji se još uvijek ne ubrajaju u socijalno najugroženije, ali bi to mogli postati upravo s ovim poskupljenjima. Nije riječ hoće li poskupjeti plin i struja, već onda lančanom reakcijom poskupljuje sve drugo”, govori.

Sever ističe kako Vlada odmah mora napraviti tri stvari kako bi građanima olakšala poskupljenja:

“Prvo treba smanjiti PDV na plin kao što je napravljeno sa strujom, onda zamrznuti cijene plina kao što je to bilo napravljeno s gorivom i na kraju treba pripremiti sredstva s kojima će se subvencionirati oni najranjiviji u društvu”.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.