fbpx
Guliver

SINDIKALIST OTKRIO SRAMOTU BEZ PREMCA! ‘Da podignu granicu, pokazalo bi se koliko je zaista loše’: ‘Hrvatska ima pet posto zaposlenih koji od svojih plaća ne mogu živjeti’

Autor: Ivana Jurišić

Da situacija nije sjajna ni u dosadašnjoj zemlji blagostanja Njemačkoj, znaju to svi. Energetska kriza koja nagriza Europu svoj je najveći trag ostavila upravo u ovoj zemlji.  Skok cijene energije otjerao je stečaj nekoliko stotina kompanija, a na desetine tisuća obitelji sada se suočava s najgorom zimom u svojem životu. Njemački mediji su objavili kako je 2021. čak 20,8 posto maloljetnika u Njemačkoj živjelo u obiteljima koje su pogođene siromaštvom.

Prema aktualnim statistikama u Njemačkoj se siromašnom smatra obitelj kojoj je raspolaganju stoji manje od 60 posto prosječnog primanja, što znači da za četveročlanu obitelj ta granica iznosi 2.904 eura mjesečno (21.878 kuna).

Hrvatskim građanima te brojke se čine nevjerojatnima jer obitelj s takvim primanjima u Hrvatskoj može živjeti čak i luksuzno. U Hrvatskoj je stopa rizika od siromaštva u 2021. bila 19,2 posto. Za kućanstvo s dvije odrasle osobe i dvoje djece to je bilo 76.568 kuna, odnosno 6.380 kuna mjesečno.


Mnogi će reći kako su troškovi života u Njemačkoj puno viši od troškova života u Hrvatskoj, ali ta priča baš i ne drži vodu. Hrvatska obitelj koja živi na granici siromaštva godišnje mora živjeti od 3,5 puta manje novaca nego njemačka obitelj. Pritom troškovi te hrvatske obitelji nisu 3,5 puta manji nego troškovi njemačke obitelji. Ako na web stranici Numbeo usporedimo München (jedan od najskupljih njemačkih gradova za život) i Zagreb vidjeti ćemo kako ti u Münchenu treba 36,559.89k kuna da bi imao isti standard života za koji ti u Zagrebu treba

‘Granicu treba hitno dizati’

Prema brojevima s Numbea njemačka obitelj može za svojih 2.904 eura unajmiti trosobni stan izvan centra grada (1.906 eura), platiti režije s internetom (323 eura), kupiti dvije pokazne karte za javni prijevoz (120 eura) i još će joj ostati oko 550 eura mjesečno za hranu i poneki komad odjeće.

Hrvatska obitelj koja živi u Zagrebu za svojih 6.380 kuna može unajmiti taj isti stan (4.780 kuna) i može platiti režije s internetom (1.600) i nakon toga joj više neće ostati ni kuna. Ništa za javni prijevoz, ništa za hranu, o drugim stvarima da i ne govorimo. Čak i ako unajmi puno manji stan u kojem će roditelji spavati na kauču u dnevnoj sobi, a djeca dijeliti dječju sobu, teško da će joj ostati za hranu cijeli mjesec. Pri tome ne zaboravimo kako je hrana u trgovinama poput Lidla u Njemačkoj puno jeftinija nego u Hrvatskoj te njemačka obitelj uz pažljivo planiranje sebi može priuštiti i poneki luksuz.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever kaže kako podaci jasno pokazuju koliko je hrvatska obitelj u gorem položaju od njemačke.

“Pri tome ne smijemo zaboraviti da je granica siromaštva i u Hrvatskoj i Njemačkoj sramotno nisko postavljena. Tu granicu treba dizati, ali kad bi se to napravilo, ona bi pokazala još gore stanje u svijetu, pa i Hrvatskoj. Posve je jasno kako se od tih novaca ne može živjeti, ni ona obitelj koja živi na granici siromaštva, ni ona koja zarađuje nešto više od te obitelji”, objašnjava Sever.

“Ne smijemo ignorirati činjenicu da je u Hrvatskoj među zaposlenima pet posto siromašnih. To su ljudi koji primaju plaću, svaki dan idu na posao, ali ne mogu živjeti od svoje plaće. Nešto hitno treba mijenjati”, zaključuje Sever.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.