SIGURNO VAS ZANIMA: Gdje je struja najjeftinija!

Autor: Marko

Ako promijenite opskrbljivača, dobivat ćete dva računa. Jedan od HEP-a zato jer struja dolazi preko njihove infrastrukture i jedan vašem distributeru. Jedina razlika je da će računi sigurno biti manji nego prošli mjesec. Naravno, ne možete ni razmišljati o tome da promijenite opskrbljivača dok ne podmirite sva svoja dugovanja HEP-u!

Došla su teška vremena i sve je teže uštediti, a da nekako ne ispaštate. Zato smo odlučili bolje vas upoznati s ponudom distributera električne energije. Sad ih na hrvatskom tržištu imamo čak četiri tako da je HEP-ov monopol postao stvar prošlosti. Odlučili smo provjeriti koliku uštedu koji od njih nudi.

HEP-HEPI

Donedavno jedini distributer struje našao se u problemima otkad se na tržištu pojavila konkurencija. Mnogi se sigurno sjećaju medijskih natpisa da je u prvim mjesec dana otkad je konkurencija došla HEP izgubio nekih 1500 kućanstava. Situacija danas je nešto drugačija. Hep se pokušao prilagoditi sa svojim jeftinijim modelom distribucije Hepi, ali je i dalje najskuplji na tržištu. Pravo na ‘jeftiniju’ tarifu HEP-a sa šaljivim nazivom Hepi imate samo ako potpišete ugovor na duže vrijeme (primjerice 3 godine). To vam se nikako ne isplati jer HEP-u(čak i kad ste na Hepi tarifi) na kraju mjeseca i dalje morate davati najviši iznos naknade za električnu energiju i zbog toga je on jednostavno najskuplji. Ušteda i dalje postoji, ali onaj je svega nekih 100 i ‘kusur’ kuna godišnje u odnosu na HEP-ovu struju bez obavezujućeg ugovora.

Postoji još jedna sitnica koju vam se uredno prešuti, a to je kad želite prijeći na Hepi, to ne ide automatski. Vi ih morate redovito podsjećati inače ćete se naći u situaciji da dobivate račune od HEP-a i mislite da ste na njihovoj jeftinijoj tarifi, a niste!

GEN-I

Prvi i najjači konkurent HEP-u (po nekima i najjači igrač na tržištu) slovenski je distributer GEN-I u kojem se hvale da su privatnim korisnicima sigurno deset posto jeftiniji od HEP-a. Prema zadnjim analizama, brojka je bliža razlici od osam posto, ali to je i dalje poprilična ušteda. U prosjeku, to je ušteda od nekih 650 kuna u dvije godine u odnosu na HEP-ovu standardnu tarifu. Isto tako, procjenjuje se da su mjesečno jeftiniji od Hepia za nekih desetak kuna.

Ipak, najbitnije je da GEN-I ne traži nikakvu ugovornu obvezu (tehnički potpisujete ugovor na godinu dana, ali ga možete prekinuti bilo kada bez ikakvih penala). U praksi to znači da svakih mjesec dana možete promijeniti distributera struje ako vam se Slovenci ne svide. Ipak, njihova tarifa “Jeftina struja” postala je daleko najpopularnija alternativa HEP-u. Broj kućanstava koje uzimaju struju od distributera GEN-I sad je u desecima tisuća.




RWE Energija

Ovaj njemački distributer ima zanimljiv koncept. Nije najjeftiniji, niti najskuplji, ali znate točno što dobivate. Kućanstvo od ovog distributera može uzeti jedan od tri modela: Ideal, Bonus i Klasik.

Ideal tarifa se potpisuje na tri godine i u RWE-u procjenjuju da je godišnja ušteda nekih 560 kuna u odnosu na HEP.




Bonus tarifa se potpisuje na dvije godine i ušteda se kreće oko 350, eventualno 400 kuna u odnosu na HEP.

Klasik tarifa ima najmanju uštedu, najvjerojatnije oko 100 kuna godišnje, ali ugovor traje samo godinu dana.

Ipak, postoji mana za ugovore od dvije ili tri godine. RWE daje 12 posto manju cijenu od HEP-a, ali samo za prvu godinu ugovora. Za ostale godine mogu staviti cijenu kakvu god žele, ali mora biti jeftinija od HEP-ove. Vjerujte, to i nije neki uspjeh. Što se tiče raskida ugovora, ovisi koliko dugo traje. Primjerice, ugovor od godinu dana možete raskinuti bez da vraćate ono što ste uštedjeli. Na ugovor od tri godine morate vratiti onaj iznos koji ste uštedjeli, opet u odnosu na HEP-ovu osnovnu tarifu.

Hrvatski telekom

Iako relativno novi na tržištu distribucije struje, oni se pokušavaju nametnuti s izuzetno niskom cijenom. Kratkoročno su cijenom i dalje ispod GEN-I-a, ali dugoročno definitivno rade najveću uštedu. Naravno, oni bi bili najsretniji kad bi vas navukli na ugovornu obvezu, ali nemojte nasjesti i pitajte nude li nešto bez ugovorne obaveze. Ušteda bez ugovora i nije toliko impresivna, ali manje plaćate njima nego HEP-u. Ako ste baš sigurni da ćete moći plaćati sve račune na vrijeme sljedećih par godina, onda se ipak odlučite na duži ugovor. Onda možete u tri godine uštedjeti i do tisuću kuna. Ali pazite! Kod njih su penali za raskidanje ugovora prije vremena prilično gadni.

Ako promijenite distributera struje, dobivat ćete dva računa. Jedan od HEP-a (HEP-ODS) jer struja dolazi preko njihove infrastrukture (mreže) i jedan vašem novom distributeru. Jedina razlika je da će računi sigurno biti manji nego prošli mjesec. Naravno, ne možete ni razmišljati o tome da promijenite opskrbljivača strujom dok ne podmirite sva svoja dugovanja HEP-u!

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.