fbpx
Foto: Darko Tomas / CROPIX

ŠEF HUB-a OBJAVIO ŠTO ĆE BITI S KAMATAMA NA KREDITE: Građanima dao i savjete što trebaju napraviti

Autor: Dnevno.hr

Direktor Hrvatske udruge banaka (HUB) Zdenko Adrović u četvrtak je objavio da se ne očekuje ekstremno veliki rast kamatnih stopa nego onaj koji većina građana može podnijeti, a građanima preporuča analizu rata i razgovore s bankama o mogućem fiksiranju kamatne stope na određeno razdoblje.

Odgovarajući na pitanja novinara o eventualnom rastu varijabilnih kamata, Adrović je rekao da još ne zna u kojem će obujmu i kojom će dinamikom kamate rasti, da su zasad poznate rasprave između članova Vijeća guvernera u ESB-u.

Pojasnio je kako će najvjerojatnije doći do porasta kamatnih stopa, ali i da je, prema statistici, 39 posto svih kredita zaključeno uz promjenjivu kamatnu stopu, a 61 posto uz fiksnu, koja će ostati ista.


“Građanima možemo preporučiti da vide koliki su im anuiteti, što se zbiva i da razgovaraju sa svojom bankom o mogućem fiksiranju kamatne stope na neko buduće razdoblje, tri, pet godina i slično, žele li biti izvan tog rizika”, objasnio je Adrović.

Naveo je i kako rastom kamata zapravo dobivaju oni koji će imati sredstva koja će eventualno deponirati te da će štediše sada početi dobivati kamatu na štednju.

Oni koji imaju kredit, koji nije s fiksnom kamatnom stopom, oni će ipak nešto od svoga raspoloživoga dohotka gubiti, a nadamo se da to neće biti previše i da će to moći podnijeti, istaknuo je.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.