fbpx

Santini: Hrvatskoj treba jaka domaća nacionalna banka, oslonjeni na strance nećemo izaći iz krize

Autor: Damir Grund

Da se interesi stranih poslovnih banaka u Hrvatskoj ne poklapaju s interesima hrvatskih građana i države već godinama upozorava ugledni ekonomist dr. Guste Santini. Smatra kako će se Hrvatska teško izvući iz krize bez jake domaće banke te kako je najavljena prodaja HPB-a, kretanje putem upravo suprotnim od toga.

Hrvatska narodna banka nakon dugog je niza godina provela nadzor nad bankama koje posluju u Hrvatskoj te se napokon uvjerila u ono što već godinama upozorava dio domaćih medija (onaj nepotkupljen bankarskim oglasima), kao i sami građani – da su interesi ispostava stranih banka u Hrvatskoj izravno suprotstavljeni interesima hrvatskih građana, gospodarstva i, na kraju, cijele države.

Banke su, otkrio je HNB, svojim internim aktima u razdoblju od 21. kolovoza 2008. do 21. srpnja 2012. mijenjale uvjete opominjanja dužnika koji kasne s podmirivanjem svojih dospjelih obveza po kreditima te njihovih sudužnika i jamaca. Pritom su mijenjale cijene naknada po opomenama, a skraćivale su i rokove opominjanja neurednih dužnika sa 30 na 20 dana. Sve je to za posljedicu imalo veći iznos naplaćenih iznosa naknada.

>>> HNB-u trebalo 5 godina da zaključi kako banke ipak varaju građane, PBZ i Hypo napokon moraju vratiti novac za opomene


Da se interesi (stranih) poslovnih banaka, s jedne strane, i, s druge , interesi bilo kojeg nacionalnog gospodarstva ne moraju preklapati već godinama upozorava ugledni ekonomist dr. Guste Santini. Smatra kako će se Hrvatska teško izvući iz krize bez jake domaće banke te kako je najavljena prodaja HPB-a, kretanje putem upravo suprotnim od toga.

Štednjom Hrvata upravljaju stranci, a mi se zadužujemo u inozemstvu da bi kreditirali domaće poduzetnike

– U vrijeme 'privatizacije', točnije rasprodaje, hrvatskih banaka, krajem devedesetih godina, moj stav kako hrvatska mora imati nacionalnu komercijalnu banku, preciznije nacionalni bankarski sustav, dočekan je 'na nož'. Kvalifikacija kako sam nostalgičar, bila je tek blaži oblik populizma kojim se željelo marginalizirati moj prijedlog. Danas, nije mali broj eknomista koji smatraju da je nemoguće dinamizirati gospodarski razvoj bez nacionalne komercijalne banke. HBOR koji, u ovim depresivnim gospodarskim uvjetima, kreditira gospodarstvo nije dostatan za to. Zato imamo stanje u kojem nacionalnom štednjom građana upravljaju poslovne banke inozemnih vlasnika, dok HBOR svoj kreditni potencijal za domaća poduzeća stvara zaduživanjem u inozemstvu i sredstvima poreznih obveznika – upozorava Santini.

HNB je sve ove godine stvarao privid da Hrvatskom teku 'med i mlijeko'

Pojašnjava kako je izostanak HNB-ovog značajnijeg angažmana u kontroli banaka upravo doveo do stanja u kojem je Hrvatska danas.

– Centralna je banka morala, a nije, identificirati da dodatni kreditni potencijal vodi u propast. Banke kćeri su putem tržišnih kanala dopremale robu iz zemalja vlasnika banaka koju su hrvatski građani, često nerazumno, kupovali. Stvarao se privid kako je osamostaljenje Lijepe naše rezultiralo 'medom i mlijekom' zahvaljujući mudrom vodstvu i njegovoj politici. Što više, jedan od uglednih ekonomista, bio je guverner HNB-a, u svome napisu u jednom dnevnom listu ustvrdio je da hrvatski građani nisu nikada tako dobro živjeli. Danas vidimo učinke te i takve politike -kaže Santini dodajući da svako kreditiranje iznad razine nacionalne štednje mora rezultirati bilo inflacijom bilo deficitom na tekućem računu platne bilance.
Nerazumna politika, tvrdi, nametnula je obveze mnogim građanima koji su živjeli 'na velikoj nozi' a koji, sutra, neće moći osigurati golu egzistenciju. Ulaskom u EU sve će postati još i gore, a u samom bankarskom sustavu, upozorava, drama je već na pomolu.
Drama na pomolu, ulaskom u EU propast će i sve preostale male banke u hrvatskom vlasništvu

– Ne samo da ćemo do kraja internacionalizirati bankarski sustav kada prodamo Hrvatsku poštansku banku, već bi mogli doći u ozbiljne poteškoće. Male, minijaturne, banke neće se moći nositi s konkurencijom velikih i snažnih poslovnih banaka. Ulaskom u EU doći će novi igrači koji će pokušati prisvojiti dio tržišnog kolača. Napravljen je veliki i opasni propust što se nisu ujedinile male domaće banke pod dirigentskom palicom Hrvatske poštanske banke i tako se spasili. Time bi te nacionalnu komercijalnu banku. Danas je možda već kasno da bilo što razumno uradimo- zaključuje Santini.

>>> Hrvatska treba kupiti Hypo banku, nema oporavka gospodarstva bez snažne nacionalne banke!
Autor:Damir Grund
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.