Rumunjska Grampet grupa prekid pregovora za prodaju HŽ Carga smatra nepoštivanjem investitora

Autor: Hina/ A. P.

U Grampetu kažu kako su vjerovali da Vlada doista želi privatizirati HŽ Cargo te da su, unatoč beskrajnim odugovlačenjima s hrvatske strane, ovoga tjedna došli na pregovore i prihvatili prijedlog resornog ministra Siniše Hajdaš Dončića za njihovim nastavkom.

Grampet Grupa smatra da odluka hrvatske Vlade o prekidu pregovora za prodaju HŽ Carga pokazuje nedostatak poštovanja prema investitoru koji je pregovarao u dobroj vjeri, priopćeno je danas iz Grampet Grupe.

Grampet Grupa bila je šokirana odlukom o prekidu pregovora za stjecanje 75 posto udjela u HŽ Cargu te smatra da je takav potez hrvatske Vlade posve suprotan dobroj vjeri i ozbiljnosti koju je pokazao rumunjski investitor tijekom pregovora koji su trajali godinu dana, kaže se u priopćenju.

Ujedno se prenosi izjava predsjednika Grampeta Gruie Stoice, prema kojoj je on apsolutno šokiran odlukom o prekidu, ali i načinom vođenja procesa privatizacije s obzirom da su se, kako kaže, još u četvrtak obje strane rastale u uvjerenju u skori uspješni završetak transakcije.

“U Hrvatsku smo prije godinu dana došli u dobroj vjeri, u namjeri da se spasi tvrtka ključna za hrvatsko gospodarstvo”, kaže Stoica.

Dodaje da je Grampet stigao s čvrstim financijskim jamstvima u zamjenu za postojeća, uz potporu rumunjske državne banke za ulaganja i menadžerskih sposobnosti grupe koja je prošle godine ostvarila dvoznamenkast rast u svojim tvrtkama u Bugarskoj i Mađarskoj te se čudi što sve to skupa nije bilo dovoljno za hrvatsku Vladu.

U Grampetu kažu kako su vjerovali da Vlada doista želi privatizirati HŽ Cargo te da su, unatoč beskrajnim odugovlačenjima s hrvatske strane, ovoga tjedna došli na pregovore i prihvatili prijedlog resornog ministra Siniše Hajdaš Dončića za njihovim nastavkom.

”Nažalost , nakon odluke i službenih priopćenja Ministarstva u petak, moramo pretpostaviti da Hrvatska zapravo nije htjela prodati HŽ Cargo”, kažu u Grampet Grupi.




Dodaju da su samo tražili jasan, transparentan proces, s potpunim podacima i jasnim rokovima i uvjetima napominjući pritom da je novi due diligence bio prijeko potreban zbog pogoršanja financijskog stanja HŽ Carga u odnosu na početak privatizacije.

Zaključno se pitaju je li možda problem bio u nespremnosti da se Grampetu predoče traženi podaci o poslovanju HŽ Carga, ili pak u činjenici da je potencijalni kupac domaćeg željezničkog cargo operareta dolazio iz regije, pa je to izazvalo nepovjerenje. Ujedno se pitaju hoće li neki budući investitor, primjerice iz Amerike, Austrije ili Njemačke, imati strpljenja kao Grampet.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture izvijestilo je u petak kako je prekinulo pregovore s rumunjskom Grampet grupom o kupoprodaji HŽ Carga, jer je tijekom pregovora došlo do značajnijih odstupanja od uvjeta iz obvezujuće ponude.




Ministarstvo tvrdi da Rumunji nisu osigurali relevantne dokaze da mogu pribaviti zamjenska jamstva za trenutno važeća, a da prijedlog ugovora koji je rumunjska tvrtka poslala ni približno nije usklađen s uvjetima iz natječaja, odnosno uvjetima iz obvezujuće ponude.

Iz Ministarstva su za ponedjeljak, 27. siječnja najavili konferenciju za novinare na temu stanja i planova za HŽ Cargo, na kojoj će sudjelovati ministar Siniša Hajdaš Dončić te čelnici HŽ Carga.

Autor:Hina/ A. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.