fbpx

Rok do petka: Zaprimljeno više od 328 tisuća godišnjih prijava poreza na dohodak

Autor: Hina/ A. P.

Temeljem obrađenih prijava (njih nešto više od 677 tisuća), pravo na povrat više plaćenog poreza i prireza na dohodak prošle je godine ostvario 547.631 građanin, u ukupnom iznosu od 1,04 milijarde kuna, dok je obvezu uplate razlike poreza imao 74.331 porezni obveznik, u ukupnom iznosu 288,9 milijuna kuna.

Porezna uprava do danas je zaprimila 328.195 prijava poreza na dohodak za 2013. godinu, a građanima koji su obvezni ili žele predati prijavu zadnji dan da to učine je petak, 28. veljače.

Građani godišnje prijave poreza na dohodak mogu predati osobno u nadležnoj ispostavi Porezne uprave, gdje će se prijave zadnji dan za predaju, 28. veljače, zaprimati do 19,00 sati.

Godišnje prijave građani mogu predati i poštom, a ako to čine zadnji dan to mogu učiniti do ponoći, a preporuča ime se da ih pošalju kao preporučenu pošiljku.


Poreznici ove godine očekuju približno isti broj godišnjih prijava kao i prošle godine, kada je zaprimljeno 700.649 prijava poreza na dohodak za 2012. godinu.

Temeljem obrađenih prijava (njih nešto više od 677 tisuća), pravo na povrat više plaćenog poreza i prireza na dohodak prošle je godine ostvario 547.631 građanin, u ukupnom iznosu od 1,04 milijarde kuna, dok je obvezu uplate razlike poreza imao 74.331 porezni obveznik, u ukupnom iznosu 288,9 milijuna kuna.

Godišnje prijave neki su porezni obveznici dužni podnijeti, dok se nekima koji to nisu dužni možda to isplati jer mogu ostvariti neka prava te dobiti povrat poreza.

Prijavu poreza na dohodak obvezno podnose osobe koje su ostvarile plaću ili mirovinu kod dva ili više poslodavaca, odnosno isplatitelja istodobno. Tako primjerice građani koji su tijekom prošle godine četiri sata radili kod jednog, a četiri kod drugog poslodavca trebaju podnijeti godišnju prijavu.

Prijavu su dužni podnijeti i građani koji ostvaruju dohodak od samostalne djelatnosti, od kojih je Porezna uprava zatražila da naknadno plate porez na dohodak, ili su primili dohodak, a na taj dohodak nije obračunat, obustavljen i uplaćen predujam poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak, potom članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi te radnici koje je domaći poslodavac izaslao na rad u inozemstvo, ako im u Hrvatskoj nije plaćen predujam poreza na dohodak.

Godišnju prijavu pak nisu dužni predati građani koji ostvaruju dohodak od nesamostalnog rada (plaću ili mirovinu) samo kod jednog poslodavca ili više njih, ali ne istodobno, kao ni građani koji ostvaruju dohodak od imovine i imovinskih prava koji se ne utvrđuje na temelju propisanih poslovnih knjiga, i/ili ostvaruju dohodak od kapitala, od osiguranja ili drugi dohodak, a pod uvjetom da nije obvezan podnijeti godišnju poreznu prijavu.
Porezni obveznici, koji to nisu obvezni, mogu podnijeti godišnju prijavu kako bi ostvarili pravo na primjerice korištenje osobnog odbitka koji tijekom godine nije iskorišten, na uvećani osobni odbitak zbog činjenice da ima prebivalište ili boravi na područjima posebne državne skrbi ili brdsko-planinskim područjima, kao i zbog ravnomjernog godišnjeg oporezivanje odnosno godišnjeg izravnanje porezne osnovice, korištenje neoporezivog iznosa dividende i udjela u dobiti, ili drugih prava propisanih zakonom.

Ako porezni obveznik podnese godišnju poreznu prijavu radi ostvarivanja tih prava, obvezan je u godišnjoj poreznoj prijavi iskazati ukupno ostvareni oporezivi dohodak (prema članku 5. Zakona), napominju poreznici.
Autor:Hina/ A. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.