Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

RIBIĆ U PROBLEMU, JOŠ NEMA ODLUKE O ŠTRAJKU! ‘Neki nas koče, neki imaju druge motive. Već smo trebali jače stisnuti’

Autor: Dnevno.hr

Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i obrazovanja komentirao je pregovore i Vladinu novu ponudu.

“Vlada je izašla s jednom opet alibi ponudom. Većina sindikata to odbacuje. To nije pomak, ne možete dati 250 kuna jednokratno i ne ispuniti očekivani rast plaća. Mi se sada borimo za cijenu rada i kupovnu moć”, rekao je Ribić i dodao da je metoda kojom se Vlada cjenka daleko ispod razine koja je primjerena demokratskim vladama.

“Ne možete se cjenkati. Postoji statistika i pratite rast plaća. To nije cjenkanje već su progovori nešto što proizlazi iz ekonomskih statističkih podataka. Kad uzmete te podatke vidite da ljudima pada kupovna moć. Vlada ne radi te usporedbe. Tako u ozbiljnim državama ne idu pregovori, postoji nešto što se zove politika plaćanja i postoje ciljevi politike plaćanja”, tvrdi za N1.

Kao primjer dobre prakse navodi Norvešku gdje se plaća u javnom sektoru određuje automatski s prosječnim rastom i padom plaća u izvoznom sektoru. Podsjetio je na 2019. godinu i tadašnju izjavu ministra Marića da će se proračun raspasti ako će se dizati plaće, a ništa se nije raspalo.

‘Ministar se ponaša kao da smo mu studenti’

Uzrok inflacije je, dodaje, troškovne naravi, rastu cijene energetike, hrane i drugih stvari.

“Kako će smanjenje plaća suzbiti inflaciju, a energenti će i dalje biti skupi? To je besmisleno. Mi to govorimo na pregovorima, a ministar financija se srdi što mi njemu na javnom mjestu držimo lekcije. Misli da smo mi njegovi studenti. On je sada politička figura, a ne profesor na Ekonomskom fakultetu. Nastoji to prikazati kao stručno pitanje, ali to je političko pitanje”, rekao je i dodao da još nisu donijeli odluku o štrajku.

Još bez odluke o štrajku

“Postoji problem među sindikatima pa još uvijek nismo odredili datum štrajka jer ima sindikata koji nas koče, koji ili ne mogu ili misle da ne mogu ili imaju neke druge motive. Već se kasni, odavno smo trebali jače pritisnuti”, smatra Vilim Ribić.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.