fbpx
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

REKORDNA GODINA ZA UROD PŠENICE: Nažalost, brojne druge kulture nisu bile te sreće

Autor: Dnevno.hr

Podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) o ostvarenom prirodu ranih usjeva u ovoj godini pokazuju pokazuju kako je ove godine zabilježen viši prirod pšenice, dok je u isto vrijeme pao prirod ječma, uljane repice i zobi.

Privremeni podaci DZS-a pokazuju da je ove godine proizvedeno 963 tisuće tona pšenice, što je 13,3 posto više nego lani. Dok je prošle godine prosječno rodilo 5,9 tona po hektaru, ove godine je rezultat znatno bolji, 6,7 tona po hektaru.

Nažalost, u isto vrijeme dok pšenica bilježi rekorde,  smanjen je prirod ječma, uljane repice i zobi.


Ječma je ove godine proizvedeno samo 308 tisuća tona, što je pad za 4,3 posto ili za 14 tisuća tona. Prirod po hektaru je iznosio samo 5,4 tone, što je pad u odnosu na 2020. kada je bio 4,9 tona.

Ove godine je smanjena i proizvodnja uljane repice, za 39,2 posto ili za 47 tisuća tona, na 73 tisuće tona te je prosječan prirod po hektaru iznosio 2,4 tone, što je manje nego u 2020. godine kada je iznosio 2,9 tona.

Zobi je u ovoj godini proizvedeno 59 tisuća tona, ili 9,2 posto manje nego lani, pri čemu je prirod po hektaru ostao isti i iznosio je 3,4 tone.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.