Foto: Pixabay

Raste nacionalna naknada za starije: Više neće biti samo 120 eura

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Hrvatski danas nastavlja raspravljati o Vladinom prijedlogu da se od 1. siječnja iduće godine poveća nacionalna naknada za starije osobe i ublaže uvjeti za ostvarivanje prava na tu naknadu.

O prijedlogu se počelo raspravljati još u srijedu, ali je rasprava prekinuta u poslijepodnevnim satima kako bi se razmotrio oporbeni prijedlog izražavanja nepovjerenja ministru vanjskih poslova Gordanu Grliću Radmanu.


Foto: Vojko Basic / CROPIX

Prema prijedlogu Vlade, nacionalna naknada za starije osobe povećala bi se s trenutnih 120 na 150 eura od 1. siječnja sljedeće godine. Također, uvjet od 20 godina neprekidnog boravka na području Hrvatske smanjio bi se na deset godina, a prihodovni cenzus bi se povećao sa 120 na 300 eura po članu kućanstva.

Raspravlja se o devet zakonskih prijedloga

Sabor će tijekom dana raspraviti još devet zakonskih prijedloga, uključujući i Prijedlog zakona o instrumentima politike boljih propisa. Ovaj zakon ima za cilj unaprijediti kvalitetu zakona i drugih propisa te objediniti osnovne instrumente politike boljih propisa na jednom mjestu. To uključuje planiranje zakonodavnih aktivnosti, procjenu učinaka i vrednovanje propisa te savjetovanje s javnošću.

Zašto većina ljudi grca u dugovima? Stručnjak objasnio gdje najviše griješe

Novina u postupku procjene učinaka propisa je da se odvija u samo jednom koraku, primjenjuje se na sve zakonske prijedloge i istovremeno s stavljanjem prijedloga na savjetovanje objavljuje obrazac procjene učinaka.

Sabor će također razmotriti paket zakona koji mijenjaju različite uredbe i prekršajne odredbe. Novčani iznosi izraženi u kunama bit će iskazani i u eurima.
 

 

Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.