Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Rast na klimavim nogama: Možda imamo najbolju stopu BDP-a u EU, ali iza toga stoji nešto opasno

Autor: Dnevno.hr

U trećem tromjesečju ove godine Hrvatska je prva u cijeloj Europskoj uniji po rastu gospodarstva, konstatirao je na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković. Naime, Državni zavod za statistiku obznanio je kako je hrvatski BDP tijekom ljeta porastao za 2,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

No, da je održivost gospodarstva utrka koja se vodi na duge staze i u kojoj je teško biti prvi pokazuju i podaci o kretanjima unutar gospodarstva. Oni, pak, pokazuju da je rast BDP-a temeljen isključivo na pojačanoj potrošnji i investicijama. Svakako zabrinjava podatak da su pali i uvoz i izvoz, s time da je izvoz roba u odnosu na proteklu godinu pao za jednu petinu, odnosno za 20,4 posto.

Foto: Vlado Kos / CROPIX

Nekvalitetan rast

Glavni ekonomist Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), Hrvoje Stojić ocijenio je za Forbes kako domaće gospodarstvo čak raste i brže u odnosu na drugi kvartal kad je BDP bio 2,6 posto, što je dobro u vrijeme kad trećina članica EU prijavljuje godišnji pad realnog BDP-a. No, upozorava on, posljedica je “očigledno pogoršanje u strukturi, odnosno kvaliteti ekonomskog rasta”.

“Pad robnog izvoza od čak 20,4 posto godišnje odražava pad potražnje glavnih vanjskotrgovinskih partnera te određenih problema u konkurentnosti, primjerice kroz snažan rast cijena struje koju plaćaju poduzeća, po prvi puta iznad prosjeka EU-a, te sporiji pad cijena uvoznih proizvođačkih inputa u odnosu na prosjek EU-a. Među granama koje su najviše pogođene ističu se proizvodnja energenata (posebno električne energije), poljoprivreda, prerada drva, metalni proizvodi te električna oprema“, objasnio je Stojić.

Hrvatska odavno nije vidjela ovako loše brojke: Čeka li nas val otkaza

Ograničenje rasta zbog turizma

Čak je, upozorava on, u našoj najvećoj grani prerađivačke industrije, a riječ je o proizvodnji hrane i pića, zabilježen nominalni rast izvoza koji je upola niži od prosječne inflacije cijena hrane i pića u EU. To na kraju daje realan pad vrijednosti izvoza.
“U trećem kvartalu po prvi put od pandemijske 2020. godine bilježimo i pad izvoza usluga, što upućuje da se postojeći model turizma s prevladavajućim kratkoročnim najmom te gostima niže, a u zadnje vrijeme narušene kupovne moći, suočava s ograničenjima daljnjeg rasta. Stoga podržavamo razvoj turizma u smjeru visokokvalitetnih i održivih kapaciteta kakvi su hotelski i organizirani smještaj”, smatra Stojić.

Foto: Pixabay (ilustracija)

Moguć ulazak u recesiju

Ipak, glavni ekonomist HUP-a ističe da će unatoč osobnoj potrošnji i fiskalnoj ekspanziji, domaće gospodarstvo doživjeti sudbinu europskog gospodarstva, što znači ulazak u recesiju. U sljedećoj godini, kaže on, nema naznaka oporavka, što opet ide na štetu robnog izvoza.

“Stoga u posljednjem kvartalu 2023. godine očekujemo usporavanje rasta prema dva posto te sličnu stopu rasta tijekom 2024. godine”, zaključio je Stojić.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.