fbpx
Foto: Darko Tomas / CROPIX, Ilustracija

PUNO NEKRETNINA IMA NEREALNE CIJENE! Agentica o ponudi i potražnji na tržištu, osvrnula se i na APN KREDITE

Autor: Ivor Kruljac

Ulaganje novaca u nekretnine, Hrvatima je klasika koji prakticira većina te je to popularnije od dionica, kriptovaluta ili zlata, ustvrdila je za N1 agentica za nekretnine Jelena Kravoščanec Todorović. Otkrila je i kako se u prosjeku traže objekti od 60 do 65 kvadratnih metara.

“Ipak, atraktivni su i manji stanovi, jer su oni dobri i mladima, starima, za najam. Tu je širi spektar mogućnosti. Također, povećala se i potražnja za većim stanovima. Četvoročlane obitelji koje traže stanove od sto kvadrata moraju čekati da se takav stan pojavi na tržištu”, opisala je Kravoščanec Todorović potražnju na tržištu, ustvrdivši kako svaka dobro sagrađena nekretnina brzo nađe kupca i ne ostaje dugo na tržitšu. Međutim, tu se javlja i problem kod dobrih nekretnina na tržištu, veća je potražnja, nego ponuda.

“Bolje nekretnine će imati bolju cijenu, a one s nekom greškom – uređenost papira, lokacija, enterijer, katnost – nižu. Ne možemo govoriti o suterenskom stanu kao da ima jednaku vrijednost kao stan na prvom katu. Imamo puno oglašenih nekretnina koje imaju nerealne cijene. Prodavatelji su posegnuli za većim očekivanjima nego što ih kupci mogu ostvariti”, objasnila je Kravoščanec Todorović. Dodala je i kako je inflacija i dalje prisutna, kao i trend rasta cijena nekretnina, dok banke najavljuju pooštrenje uvjeta za dizanje stambenih kredita (no ti krediti trenutno ne utječu previše na tržište).


APN krediti ne utječu na tržište

Kravoščanec Todorović najavila je kako u 2021. godini izdano 8200 manje dozvola nego 2006. godine, a često je da ljudi napuštaju grad pa kupuju kuće ili parcele za njihovu gradnju, bez utjecaja infrastrukture poput kanalizacije na cijenu.

“Zbog potresa svi žele najnovije zgrade, armirane zgrade. U Zagrebu nema puno velikih parcela, često nemamo sređene papire i imamo velika očekivanja prodavatelja, a investitori s cijenom građevinskog materijala – koja se ipak stabilizirala i smanjila, te nedostatkom radne snage manje se odlučuje na gradnju. Ako u gradu imate manje izbora za gradnju, nije ni čudno da se gradnja širi ka rubnim dijelovima grada, ili u mjesta oko grada”, objasnila je Kravoščanec Todorović.  Navela i kako se cijena kvadrata u Zagrebu uglavnom kreće oko 2300 eura, dok je navogradnja malo skuplja, 2500 po kvadratu.

U međuvremenu, APN krediti, ističe agentica za nekretnine, ne utječe na tržište, iako su imali znatnu ulogu na svome početku, u međuvremenu su se pojavili novi faktori.

“Preko 50 posto nekretnina u Hrvatskoj se kupuje u gotovini. Mi ne očekujemo situacije koje bi uzrokovale značajne potrese na tržištu. Prošle godine 30 posto kupaca nekretnina u Hrvatskoj su bili stranci koji kupuju u kešu. Preko 50 posto kupnje u Zagrebu je priljev kapitala izvan grada. Stranci uglavnom kupuju na obali i luksuznije nekretnine”, zaključila je Kravoščanec Todorović.

Autor:Ivor Kruljac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.