Foto: Paun Paunovic / CROPIX

Prvi vjesnici proljeća stigli na tržnicu, cijena boli glava: ‘Tko želi jesti zdravo ne pita’

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Na splitsku tržnice stigle su prve šparoge, kojih usprkos nikad višim temperaturama u veljači i nema baš previše. “Nemamo još šparoge, navratite za desetak dana ili sami uberite po brdu. Mladi ste, možete bolje od mene”, rekla je za Slobodnu Dalmaciju jedna prodavačica iz Gljeva.

Oni koji žele uživati u ovim vjesnicima proljeća ove godine će morati platiti od pet do 12 eura po macu, ovisno o veličini. Cijena je slična onoj prošle godine i nekakav prosjek je pola eura za jednu šparogu.

“Sve je poskupilo, moramo i mi od nečega živit”, objašnjava stariji gospodin objašnjavajući kako su s nekadašnjih 20 kuna za mac šparoga došli na više od pet eura. “Onaj tko voli zdravo i domaće ne pita za iznos”, objašnjava ovaj prodavač.

Foto: Paun Paunovic / CROPIX

Bez dozvole nema branja

Iako u Dalmaciji u proljeće gotovo da i nema vikenda kada nećete vidjeti berače jagoda, mnogi ne znaju ili ignoriraju činjenicu da prilikom branja moraju imati dozvolu za berbu na državnom zemljištu, koje je u nadležnosti Hrvatskih šuma. Dozvolu ne treba ništa platiti, a može se ishoditi ispunjavanjem zahtjeva na web stranici Hrvatskih šuma.

Amerikanac koji je 100 dana živio pod vodom tvrdi da je sada deset godina mlađi

Kada su novinari Slobodne Dalmacije postavili to pitanje prodavačima, nije im bilo svejedno. “Jeste li vi iz inspektorata pa me to pitate”,  odmah je upitao prodavač s pozamašnom količinom šparoga i objasnio da je sve šparoge uzgaja samostalno i da „nikad nije zagazio u tuđe”.
Dozvola Hrvatskih šuma vrijedi do 31. prosinca tekuće godine i omogućuje pojedincima branje do dva kilograma divljih šparoga dnevno za osobnu upotrebu. Postoji mogućnost izdavanja i u komercijalne svrhe, za što se plaća naknada, a pravila kažu da berači ne smiju ubrati više od dvije trećine jedinki na jednom nalazištu.

 
Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.