Guliver

PRVI PUT U 20 GODINA EURO SLABIJI OD DOLARA: Jedna skupina ipak slavi, za njih je ovo dobar dan

Autor: Dnevno.hr

Prvi put u 20 godina euro vrijedi manje od dolara. Valuta koja će od 1. siječnja biti i hrvatska pala je na manje od 0.9990 prema dolaru, što znači da je jedan dolar vrjedniji od jednog eura.

Kad se gleda isti datum prošla godine, euro je za petinu slabiji od dolara.

Prvi put kad je uveden, 1. siječnja 1999. euro je vrijedio 1.19 dolara, nakon čega je pao ispod 1 dolara u siječnju 2000. Do 2002. se ipak oporavljao, pa je od kraja te godine do nedavno bio jači od dolara, tj. jedan euro je vrijedio više od jednog dolara.

Neki od razloga za ovakvo stanje su strah od recesije i visoke cijene energenata, kao i nevoljkost Europske središnje banke da se bori s visokom inflacijom.

Nije za svih ovo loša vijest. Slabiji euro znači i veću konkurentnost za izvoznike što bi moglo pogoršati trgovinski deficit SAD-a.

 




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.