Foto: Dragan Matic / CROPIX

Prvi put u 162 godine Gradska plinara neće opskrbljivati Zagreb: Međimurje plin preuzima posao

Autor: I.G.

Međimurje plin iz Čakovca će prvi put u povijesti opskrbljivati plinom oko 290.000 korisnika u Zagrebu, čime će Gradska plinara Zagreb-Opskrba (GPZO) izgubiti taj posao nakon 162 godine. Ova odluka donijeta je na sjednici o ponuđačima za distributivna područja. Glavni kriterij za odabir bila je cijena, a GPZO je dao znatno nepovoljniju ponudu, unatoč tome što su imali dvije prilike da zadrže posao.

Zagreb čini 43 posto potrošača plina u Hrvatskoj, a promjena opskrbljivača neće značiti promjenu cijene za korisnike jer je marža koju je ponudio Međimurje plin slična onoj koju je imao GPZO. Međutim, mogući su organizacijski i logistički problemi pri prelasku na novog opskrbljivača. Međimurje plin, s oko 70 zaposlenih, sada preuzima najveći dio kolača u svojoj povijesti. Tvrtka je u vlasništvu Grada Čakovca i okolnih općina.

Za GPZO i njihovih oko 100 zaposlenih slijede teška vremena jer nakon gubitka ovog posla ostaje im samo 15 posto korisnika u Zagrebu, uključujući tvrtke, Zagrebački holding i Grad Zagreb. Upravu GPZO-a, koju vodi Jeronim Tomas, radnici smatraju najodgovornijom za ovaj neuspjeh.

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Veliki rizik

Predsjednik Sindikata distribucije plina i plinske tehnike Hrvatske Vlatko Kottnig izjavio je da je uprava GPZO-a uvelike riskirala: “Uprava se opet kockala sa sudbinom tvrtke i izgubila. Ovo je rezultat njihove nesposobnosti i nastat će pravi kaos”, rekao je za 24sata još u ponedjeljak nakon što su postale poznate ponude, Vlatko Kottnig, predsjednik Sindikata distribucije plina i plinske tehnike Hrvatske.

Kako se dakle moglo dogoditi da Gradska plinara Zagreb – Opskrba izgubi posao nakon svih tih godina? Naime, vjerovali su da se nitko drugi ne može javiti i da im je posao zajamčen. Dva puta su dali lošiju cijenu.

Trenutačna marža GPZO-a iznosi 9,6 eura po megavatsatu. HERA je u travnju već poništila jedan natječaj kad je GPZO trebao izgubiti opskrbu Zagreba od Međimurje plina. Maksimalna cijena za ponudu je bila 11 eura za megavatsat, GPZO je ponudio 10,9, a Međimurje plin 10,8 eura. I u drugom pokušaju GPZO nije uspio. Ponude su otvorene u petak. Maksimalna cijena je bila 10,5 eura za megavatsat, GPZO je ponudio 10,2 eura, dok je Međimurje plin ponudio 9,5 eura.

Donosimo kako će trgovine raditi na Dan državnosti i Tijelovo
Uprava išla s visokom cijenama

Podsjetimo, nedavno je objavljen i transkript dijela snimke koji dokazuje da je uprava išla s visokom cijenama jer je vjerovala da im nitko ne može konkurirati. Snimka čije dijelove ekskluzivno donosimo nastala je prije poništenja prvog natječaja. Tad su u GPZO-u bili šokirani što njihova ponuda od 10,9 eura(1,3 eura više nego sad) nije prošla. Direktor Tomas objašnjava radnicima kako su formirali cijenu. Kaže da su se išli javiti samo za Zagreb jer im ostala područja nose gubitke.

“Sve te odluke su rađene u koordinaciji s vlasnikom i svi su bili upoznati. Gornja cijena je bila 11 eura. Vlasnik je gurao na 11, mi išli s 10,90, a Međimurje plin se javio s 10,80. U tom trenutku Međimurje plin je sam rekao da on to ne bi i tražio je od nas da zajedno odemo, da razgovaramo s HERA-om i da oni ipak taj dio ne preuzmu jer je to njima previše. Kažu, nismo planirali, eto dali smo ponudu, nismo planirali da ćemo dobiti”, prepričava Tomas radnicima što su mu navodno rekli u konkurentu.
Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.