FOTO: Davor Puklavec/PIXSELL, Edit pixrl

PRVI GENIJALAN POTEZ PLENKOVIĆEVE VLADE: Evo što spremaju veledrogerijama koje prijete bolnicama

Autor: S.P.

Kako je nedavno objavio naš portal, iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) su istaknuli kako su “veledrogerije slijedom totalne ignorancije nadležnih prisiljene aktivirati zaštitne mehanizme kako se više ne bi dodatno izlagale prema dobavljačima, proizvođačima, ali i bankama kod kojih se i same zadužuju”.

Napomenuli su kako će iz tog razloga, početkom ožujka veledrogerije započeti s uvjetovanom isporukom lijekova i medicinskih proizvoda prema zdravstvenim institucijama koje svoje obveze ne podmiruju redovito, svaka u skladu sa svojim internim propisima.

Tada, i sada govorili su kako dugovanja bolnica i ljekarni prema veledrogerijama svakodnevno rastu za 20 milijuna.

Zbog toga su u utorak iz HUP-a objavili kako “unatoč upozorenjima (HUP)-Koordinacije veledrogerija, nadležni iz Vlade do danas nisu poslali konkretan odgovor te su ponovno ignorirali činjenicu o rekordnom rastu duga, koji je danas dosegnuo razinu od više od šest milijardi kuna”.

Veledrogerije su, svaka u skladu sa svojim internim propisima, započele s uvjetovanom isporukom lijekova i medicinskih proizvoda prema zdravstvenim institucijama koje svoje obveze ne podmiruju redovito, točnije prema 15 bolnica.

“Kontinuirano bilježimo sve veći broj bolnica koje prelaze kritičnu razinu, a među njima su i one koje svoje obveze nisu ispunile čak 365 dana. Govorimo o cijeloj jednoj godini, što je šest puta duže od zakonom definiranih rokova plaćanja. Broj takvih bolnica u sljedećem razdoblju sve će više rasti, ako se ne poduzmu konkretne mjere za sanaciju hrvatskog zdravstva, no veledrogerije više nisu u mogućnosti financirati državu. Iz tog smo razloga prisiljeni aktivirati zaštitne mehanizme prema bolnicama s najdužim rokovima plaćanja, odnosno započeli smo s uvjetovanim režimom isporuke, što znači da isporučujemo onoliko robe koliko nam zdravstvene ustanove plate”, istaknula je predsjednica HUP-Koordinacije veledrogerija Diana Percač.

Dodala je kako veledrogerije moraju redovito i u roku plaćati sve poreze i doprinose jer će ih, u suprotnom, ista država koja im duguje više od šest milijardi kuna – ovršiti.




Prošloga je tjedna na mrežnim stranicama HUP-a objavljen Brojač duga, koji se redovito ažurira, kako bi javnost svakodnevno bila upoznata sa stanjem dugovanja bolnica i ljekarni za isporučene lijekove HUP-Koordinacije veledrogerija. Od njegove objave nije bilo značajnijih uplata, pa je dug očekivano danas prešao šest milijardi kuna.

Uzme li se u obzir da državni proračun za 2021. godinu iznosi 147,3 milijardi kuna, dug veledrogerija u ovom trenutku čini čak 4,07 posto državnog proračuna.

“Tek svaka peta kuna utrošena u zdravstvenom sustavu odlazi na lijekove te je pravo pitanje na što i kako se potroše preostale četiri kune. Lijekovi uopće nisu najveći uteg zdravstvenog sustava, problem je negdje drugdje”, smatraju u HUP-u.




Autor:S.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.