fbpx
Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

PRVI CERTIFIKAT GMO FREE U HRVATSKOJ Agro klaster iz Vinkovaca proizvodi jaja u slobodnom uzgoju

Autor: S.P./Hina

Vinkovački Agro klaster prvi u Hrvatskoj dobio je certifikat GMO FREE za jaja proizvedena u slobodnom uzgoju, rečeno je u ponedjeljak na medijskoj promociji i prezentaciji certifikata u Vukovaru, na kojoj su najavljena i daljnja ulaganja u proizvodnju.

Certifikat GMO FREE za jaja iz slobodnog uzgoja jamči proizvodnju i plasman bez genetski modificiranih sastojaka, objavila je Hina.

Agro klaster je osnovan kao trgovačko društvo s ciljem povezivanja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s vukovarsko-srijemskog područja, radi prijenosa znanja i tehnologije, a s certifikatom “BEZ GMO” za proizvodnju jaja mislim da smo napravili značajan iskorak, izjavio je direktor Agro-klastera Zdenko Podolar.


Agro klaster po njegovim riječima trenutno okuplja 18 kooperanata te organizira i vlastitu proizvodnju jaja iz slobodnog uzgoja u Soljanima, u što se ulaže 3,5 milijuna kuna.

Kaže da bi pogon u Soljanima mogao biti otvoren za mjesec dana, s kapacitetom 6.000 nesilica, no za početak je u planu držati ih  4.000, a proizvodnja će se širiti ovisno o zahtjevima tržišta.

‘Vlastita proizvodnja je jamac održivosti projekta’

“Vlastita proizvodnja svojevrsni je jamac održivosti cijelog projekta”, ocjenjuje Podolar te dodaje da je proizvodnja hrane bez GMO sastojaka vrlo aktualna kako u nas tako i u cijeloj Europi, a certifikat jamči najbolju preporuku za proizvod.

“Ovdje nije riječ o velikom obujmu proizvodnje, no ipak o iskoraku koji će u tom pravcu usmjeriti i druge hrvatske proizvođače”, rekao je.

Okupljenih 18 kooperanata ima oko 5.000 koka nesilica, a u ovoj godini je na tržište isporučeno više od 700 tisuća jaja, no proizvodnja i plasman bili bi veći da nije bilo problema s epidemijom i ograničenom turističkom sezonom.
Podolar je posebno naglasio da je interes proizvođača za uključivanje u Agro klaster vrlo velik, pa i nadilazi mogućnosti tvrtke čiji su resursi za sada usmjereni na zdravstvenu ispravnost i proizvodnju u kontroliranim uvjetima. Sam Agro klaster zapošljava pet djelatnika a povremeno i dodatne radnike za pakiranje i sortiranje.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić ocijenio je da je projekt “kamenčić u mozaiku ovdašnje poljoprivrede” i korak u njezinu revitaliziranju.

Švicarska tvrtka SGS Adriatica obavila je certifikaciju vinkovačkog Agro klastera, a voditelj certifikacije Drago Gojić naglasio je da je postupak obavljen prema standardu NON GMO a u suradnji s Donau Soja Organizacijom.
“Težište samog postupka bilo je na provjeri procesa proizvodnje hrane za nesilica pa je prvi korak bio certificiranje Tvornice stočne hrane Belje, a nakon toga je uslijedila druga faza koja je uključivala obilazak svih kooperanata, provjeru procese hranjenja, laboratorijske provjere uzoraka i drugo”, rekao je Gojić naglasivši da je riječ o jajima iz slobodnog uzgoja koja su sigurna i kvalitetna.

Dodao je da su beljska tvornica stočne hrane i Agro-klaster jedine dvije tvrtke Hrvatskoj koje imaju certifikat GMO FREE po standardu Donau Soja Organizacije važećem za cijelu dunavsku regiju.

BORBA ZA GOLU EGZISTENCIJU! Ujesen bi 400 tisuća ljudi moglo ostati bez posla, a na naplatu stići 400 tisuća ovrha

Autor:S.P./Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.